
Startpunt: parkeerterrein langs Pascalweg, aan de rand van het bedrijventerrein Frankeneng.
Buslijn: bereikbaar met buslijn 85. Uitstappen bij halte Pascalstraat.
Of neem buslijn 2, halte Van Steenbergenweg.
Afstand: 3,3 km. Aantal stappen: 4300.
Wandeltijd: 45 minuten. Laatst bijgewerkt: augustus 2023.
Scan de code: voor routebeschrijving (= deze pagina).
Wat zie je: we maken een wandeling langs en rond de van Steenbergenvijver en volgen terug de vroegere Maanderbuurtweg, ooit een belangrijke weg vanaf de buurt Manen naar Veenendaal. Diverse historische boerderijen zijn hier gespaard gebleven.

Start de route bij punt (1) en loop via de aangegeven aanwijzingen en lijn in de kaart. Volg de pijl. Bij elk nummer is informatie over die plek opgenomen. Een (X) toont een plek waar je horeca vindt.

Uitleg bij de kaart: (1)= start parkeervakken Pascalstraat | (2)= van Steenbergenvijver | (3)= bedrijventerrein Frankeneng | (4)= schaapskooi en boerderij | (5)= land art-werk 'Day and night' | (6)= boerderij | (7)= boerderij | (8)= land art-werk 'Windrichting' | (9)= ziekenhuis | (10)= retentiebekken.


- Start van de tocht is de Pascalstraat, zijstraat van de Galvanistraat.
- Loop het fietspad in, pal naast de hoogspanningsmast.
- Einde pad RA, neem zandpad, aan rechterzijde van de van Steenbergvijver (vroeger: Stroombergvijver).
[2] Van Steenbergenvijver. - Bij fietspad (Rietkampenpad), schuin RD, volg vijver nu aan linkerzijde. Je kunt nu kiezen:
[a] het pad langs waterrand blijven volgen of
[b] bij slagboom bospad volgen (rood op de kaart) - Bij volgend fietspad (Weidepad), weer RD, volg waterloop nog steeds aan linkerzijde.
[3] Bedrijventerrein Frankeneng. - Bij naderen verharde weg (= Keplerlaan) LA, blijf voetpad volgen.
- Bij splitsing voetpad, R aanhouden en daarna nogmaals R aanhouden.
- Bij splitsing, LA tussen betonnen zuilen door en dan direct LA bij schaapskooi (= Lange Parkpad).
[4] Maanderbuurtweg. - RA Hegelstate (woonerf oplopen).
- Einde weg bij park, LA (= Descartestate).
[5] Kunstwerk 'Day and night'. - Einde weg RD, voetpad nemen.
[6] Historische boerderij 1. - RA verharde weg langs park volgen (= Meester Beelpark).
- Einde weg LA (= Docter Den Uylpark).
- Bij historische boerderij RA (= Lange Parkpad).
[7] Historische boerderij 2. - RD Tilanuspark (je kruist Professor Oudpark)
- Direct LA zandpad nemen en daarna RA het zandpad aan rechterzijde van de vijver volgen.
- Bij einde pad weg vervolgen (= Tilanuspark).
- Bij bocht in weg RD, voetpad langs vijver nemen.
- Bij rotonde LA, brug over van Steenbergenvijver nemen.
[8] Landartwerk 'Windrichting'.
[9] Ziekenhuis De Gelderse Vallei. - Verharde fietspad volgen tot je weer terug bent bij de Pascalstraat.
[10] Retentiebekken wateropvang.
LA=linksaf, RA= rechtsaf, RD= rechtdoor, L=links, R=rechts.

Wil je je inlezen, lees dan in ieder geval:

De Van Steenbergenvijver

Uitleg bij de nummers in de kaart:
- [1] Start route bij Pascalstraat.
Je kunt hier de auto parkeren of vanaf de bushalte hierheen lopen. Je ziet hier het eindpunt van de bovengrondse stroomdraden, die in de nabije toekomst ondergronds gaan. - [2] Van Steenbergenvijver.
De Van Steenbergenvijver in Ede, oorspronkelijk bekend als de Stroombergvijver, werd aangelegd in de jaren '70. De vijver kreeg zijn vroegere naam vanwege de nabijgelegen slachterij Stroomberg. De Van Steenbergenvijver in Ede is vernoemd naar de familie Van Steenbergen, die een belangrijke rol speelde in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. De vijver ligt tussen het ziekenhuis Gelderse Vallei en de wijk Rietkampen en is omgeven door bos en nieuwbouw. De vijver speelt een belangrijke rol in de wateropvang van Ede, waarbij overtollig regenwater wordt opgevangen om wateroverlast te voorkomen. In de winter werd de vijver vaak gebruikt door leerlingen van onder meer het Streeklyceum om te schaatsen.
- [3] Bedrijventerrein Frankeneng.
Bedrijventerrein Frankeneng in Ede werd in de jaren vijftig planmatig aangelegd aan de westkant van de stad. Dit was een bewuste keuze om wonen en werken beter te scheiden, aangezien bedrijven eerder verspreid waren over het centrum van Ede. Diverse bedrijven, zoals Houthandel Tulp, koekjesfabriek Nobo en de Stroomberg slachterij, verhuisden naar Frankeneng. Het terrein groeide snel en trok ook grotere bedrijven aan, zoals Marin en Bisoton. Tegenwoordig is het bedrijventerrein nog steeds in gebruik, hoewel sommige delen zijn heringericht en warehousing steeds populairder wordt.
- [4] Maanderbuurtweg.
De Maanderbuurtweg in Ede heeft een rijke geschiedenis die nauw verbonden is met de agrarische ontwikkeling van de regio. De weg ligt in de buurt van de wijk Rietkampen, die later werd ontwikkeld. Vroeger was dit gebied voornamelijk agrarisch, met verschillende boerderijen en landerijen. Een van de bekende boerderijen aan de Maanderbuurtweg was 'Klein Heest'. De ontwikkeling van de wijk Rietkampen in de jaren 80 en 90 heeft het landschap drastisch veranderd, waarbij veel van de oorspronkelijke agrarische kenmerken verdwenen. De wijk Rietkampen werd gebouwd op voormalige landbouwgrond en heeft nu een stedelijk karakter.
- [5] Kunstwerk 'Day and night'.
Het landart kunstwerk 'Day and Night' in Ede is ontworpen door de kunstenaar Jaroslav Brož en werd in 1995 geplaatst. Het kunstwerk bevindt zich in een ondiepe langwerpige vijver en bestaat uit twee vrouwfiguren die uit zandsteen zijn gehouwen. Deze figuren zitten met hun ruggen naar elkaar en zijn gedeeltelijk gekleed, met een duif zichtbaar tussen hen op schouderhoogte. Het beeld staat op een betonnen sokkel waar water uit stroomt op vier plaatsen, elk gemarkeerd met de beginletter van een windrichting. De vier windstreken spelen een grote rol in de betekenis van het beeld, wat het een interessante en symbolische toevoeging maakt aan de omgeving.
- [6] Historische boerderij.
De oude boerderij aan de Lange Weideweg in Ede, bekend als 'De Lange Weide', is een monumentale boerderij die dateert uit 1899. Deze boerderij bevindt zich nu midden in de wijk Rietkampen en is opgenomen in het woningplan van de wijk. De boerderij heeft een multifunctionele schaapskooi en een prieeltje, wat het een bijzondere en historische plek maakt. De boerderij stond er al lang voordat de wijk Rietkampen werd gebouwd en behoorde oorspronkelijk tot de oude Maanderbuurt.
- [7] Historische boerderij.
De oude boerderij aan de Professor Oudpark 72 in Ede, staat bekend als 'Klein Hees' en is een gerestaureerde boerderij die oorspronkelijk aan de Maanderbuurtweg 9 stond. In 2000 werd het adres veranderd naar Professor Oudpark 72. De boerderij heeft door de jaren heen verschillende functies gehad, waaronder het huisvesten van Tante Janna's Atelier, een bekende wolwinkel. - [8] Landart werk 'Windrichting'.
Het landart werk 'Windrichting' in Ede is een kunstwerk dat inspeelt op de kenmerken van het landschap en de wind. Land art, of landschapskunst, is een kunstvorm waarbij het landschap zelf wordt gemanipuleerd om een nieuwe beleving van de ruimte te creëren. In Ede was er vooral tussen 1985 en 1995 veel aandacht voor land art, met name in de wijk Rietkampen. 'Windrichting' is een van de kunstwerken die in deze periode zijn ontstaan en het speelt een rol in het benadrukken van de natuurlijke elementen van de omgeving. Kunstenaar: Hanshan Roebers.
- [9] Ziekenhuis De Gelderse Vallei.
Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede is een algemeen ziekenhuis dat in 2000 werd geopend. Het ziekenhuis is ontstaan uit een fusie van meerdere ziekenhuizen in de regio, waaronder het Julianaziekenhuis in Ede en het Protestants-Christelijk Streekziekenhuis in Bennekom. Het ziekenhuis heeft meer dan 400 bedden en biedt een breed scala aan medische specialismen, zoals cardiologie, oncologie, en spoedeisende hulp. - [10] Retentiebekken wateropvang.
Het retentiebekken bij de Van Steenbergenvijver in Ede is ontworpen om wateroverlast te voorkomen door overtollig regenwater tijdelijk op te slaan. Dit helpt bij het reguleren van de waterstand en voorkomt dat omliggende gebieden onder water komen te staan. Retentiebekkens zoals deze hebben een stijgbuis op een hoger punt, zodat ze een permanente plas water vasthouden. Dit maakt ze effectief in het afvlakken van hoogwatergolven en het verminderen van de piekafvoer.

Diashow met ruim 55 foto's langs de door mij in augustus 2023 gelopen route.

Er is geen openbare horeca te vinden langs de route.

