M - N - O | bekende personen in Ede
In deze index zijn historische bekende personen uit de Edese geschiedenis van Ede opgenomen. Ik heb geprobeerd bij alle personen iets van hun verdiensten voor Ede te achterhalen. Ontbreekt er nog (informatie bij) een persoon? Stuur me dan een bericht via dit [ formulier ].
(c) Atlas van Ede | overname niet toegestaan.
M
Maassen | melkboer
Melkboer Maassen ging in de jaren '60 en '70 de huizen langs in onder meer de Beatrixbuurt. Hij had zijn uitvalsbasis op de Verlengde Maanderweg. Bron foto: Gemeentearchief ede.
Moens, Anna Maria | kostschoolhoudster
Moens werd geboren als tweede kind van Maria Margaretha Brunius en Hendricus Moens, haar oudere zusje was echter in 1770 al overleden wat haar tot enig kind maakte. In 1817 verplaatste ze haar kostschool naar Landgoed Kernhem (rechts) in Ede en in datzelfde jaar ontving ze een buitengewone akte van algemene toelating als onderwijzeres, waar ze geen examen voor had gedaan maar die haar vanwege haar verdiensten werd uitgereikt. Meisjes mochten tot ze meerderjarig waren op de school blijven, en jongens tot hun twaalfde. De opvoeding aldaar was voornamelijk gericht op het bijbrengen van diverse deugden, zoals vaderlandsliefde en godsdienstzin. Anna Maria Moens werd ziek in 1831 en overleed het jaar daarop. Ze bleef ongehuwd. Ze werd op eigen verzoek begraven op de Paasberg in Ede. Een aantal van haar leerlingen legde geld bij elkaar voor een grafmonument (links). Bron foto: KNAW.
N
Nooij, J. de | directeur Macostan
Was directeur van de bekende Macostan verffabriek. Geboren in 1897 en overleden te Ede in 1984. Deze foto is gemaakt op 25 mei 1977. Bron foto: Historisch Museum Ede.
Noort, F. S. Op ten | burgemeester
Burgemeester Jonkheer Florent Sophius Op ten Noort. Geboren te Zutphen op 4 januari 1856, gehuwd te Rotterdam op 24 april 1883 met Antoinette Jeane van Bemmelen, geboren te Zoeterwoude op 22 april 1859. Hij werd in 1896 burgemeester van Ede en was eerder burgemeester van Alblasserdam. Tijdens zijn bestuur werd het gemeentehuis, tegenover logement De Posthoorn gebouwd. De officiële opening daarvan vond plaats op 27 april 1899. Op de dag daarna werd de eerste raadsvergadering gehouden. Persoonlijke redenen noopten de heer Op ten Noort, om op 31 maart 1905 ontslag te nemen als burgemeester. Bron foto: Gemeentearchief Ede.
O
Oldenhof, H. M. | burgemeester
Burgemeester van Ede. Op de foto ontvangt bij koningin Juliana, prins Bernard en de commissaris der koningin Blomers op 5 mei 1960 bij het monument bij de Zuid-Ginkel. Oldenhof staat helemaal links. Bron foto: Historisch Museum Ede.