In deze index zijn alle straten in Ede opgenomen. Ik heb geprobeerd voor alle straten de oorsprong of betekenis van de naam te achterhalen. De uitgave 'De straat waarin wij wonen' stamt uit 1985. Met 'Raadsbesluit' bedoel ik: op die datum is de straatnaam vastgelegd. Ontbreekt er nog informatie bij een straatnaam? Stuur me dan een bericht via dit [ formulier ]. Wil je meer weten over elk adres in Ede? [ klik hier ]. (c) Atlas van Ede | overname niet toegestaan.
D
Dahliastraat
Wijk: Bloemenbuurt
Kort: Dahlia is een plantengeslacht uit de composietenfamilie (Asteraceae). Het geslacht omvat een tiental soorten, die wild voorkomen in Mexico. De oorspronkelijke dahlia's zijn kale, opgaande, overblijvende kruiden met langwerpige, knolachtige wortels. De bladeren zijn zeer verschillend van soort tot soort. Oorspronkelijk kweekte men de knollen om deze te eten, tot men naliet de knollen te rooien en deze begonnen te bloeien. De eetbare knollen werden zo sierplanten.
Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Dahlia
Raadsbesluit: 28 november 1956
Dalerveen
Wijk: Kernhem
Kort: In deze buurt eindigen alle straatnamen op -veen. Dalerveen is een plaats in de gemeente Coevorden, provincie Drenthe (Nederland). Dalerveen ligt halverwege tussen Dalen en Veenoord - Nieuw-Amsterdam.
Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Dalerveen
Daltonstraat
Wijk: BT A12
Kort: John Dalton (1766–1844) was een Engelse scheikundige en natuurkundige. De alternatieve benaming dalton (Da) voor de atomaire massa-eenheid, de Wet van Dalton en daltonisme zijn naar hem genoemd.
Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/John_Dalton
Darwinstraat
Wijk: BT A12
Kort: Charles Robert Darwin (1809–1882) was een Engelse autodidact op het gebied van natuurlijke historie, biologie en geologie. Darwin ontleent zijn roem aan zijn theorie dat evolutie van soorten wordt gedreven door natuurlijke selectie. Het bestaan van evolutie werd omstreeks 1850 al door een groot deel van de wetenschappelijke gemeenschap geaccepteerd. De acceptatie van natuurlijke selectie als aandrijvend mechanisme liet langer op zich wachten, maar geldt tegenwoordig in de wetenschap als onomstreden.
Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Charles_Darwin
Daslookpad
Wijk: WFC-terrein
Oorsprong: Daslook (Allium ursinum) is een wilde plant die sterk verwant is aan de alom gebruikte knoflook. De bladeren van daslook zijn eetbaar en verspreiden een look- of uiengeur.
Raadsbesluit: 5 juli 2022
Deelweg
Wijk: Driesprong
Kort: Weg tussen Apeldoornse- en Wekeromseweg. Herkomst mij onbekend.
Raadsbesluit: 1 mei 1940
Dennenlaan
Wijk: Stationsbuurt
Kort: De dennenfamilie (Pinaceae) is een belangrijke familie van coniferen van meer dan 200 soorten. Ze vormen bossen op het noordelijk halfrond. Deze kunnen zeer uitgestrekt zijn in de koele noordelijke streken, meer zuidelijk zijn ze beperkt tot de bergstreken. Tot de familie behoren niet alleen de den, maar ook bijvoorbeeld de zilverspar, larix en ceder.
Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Dennenfamilie
Raadsbesluit: 16 oktober 1963
Derkinderenstraat
Wijk: Maandereng
Kort: Antonius Johannes (Antoon) Derkinderen (1859–1925) was een Nederlands kunstschilder, glazenier, tekenaar en boekbandontwerper.
Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Antoon_Derkinderen
Raadsbesluit: 13 november 1980
Descartesstate
Wijk: Frankeneng
Kort: René Descartes of gelatiniseerd Renatus Cartesius (1596–1650) was een uit Frankrijk afkomstige filosoof en wiskundige, die een groot deel van zijn leven in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden woonde. Zijn benadering van het probleem van de kennis en de aard van de menselijke geest speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van de filosofie. Hij is bekend om zijn uitspraak "Cogito ergo sum" en wordt algemeen beschouwd als de vader van de moderne filosofie.
Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Ren%C3%A9_Descartes
Destillatiestraat
Wijk: Food & Businesspark De Klomp
Kort: Destillatie is een techniek om door middel van verdamping twee of meer stoffen in een oplossing te scheiden, gebaseerd op het verschil in kookpunt van deze stoffen.
Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Destillatie
Raadsbesluit: 28 april 2020
Detmarlaan
Wijk: Centrum
Kort: In oktober 1933 besluit de gemeenteraad één van de nieuw aan te leggen wegen op de Bree naar ds. Detmar te vernoemen: de Detmarlaan. De reden voor deze vernoeming kan alleen gelegen zijn in het feit dat het hier om een in zijn tijd zeer geliefd predikant gaat. Ds. D.A. van Detmar was predikant bij de Nederlands Hervormde Kerk te Ede van 1834 tot 1844. Hij was hier zeer gezien. Voordien was hij predikant te voerden. Geboren te 's - Gravenhage in 1774 en te Ede overleden in 1844. Tip: ook de van Irhovenlaan laan is vernoemd naar een dominee.
Gemeentearchief: https://gemeentearchief.ede.nl/kennisbank/13-godsdienst/detmar-ds-dirk-adrianus/
Raadsbesluit: 20 oktober 1933
Diamantstraat
Wijk: Ede-West - Edelstenenbuurt
Kort: Diamant is een verschijningsvorm van koolstof die als delfstof aangetroffen wordt, maar ook in laboratoria gemaakt kan worden. In diamant hebben de koolstof-koolstofbindingen een viervlakstructuur waardoor de atomen in drie dimensies gebonden zijn; dit verklaart deels de hardheid waar het mineraal zijn naam aan dankt.
Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Diamant
Diedenerf en -weg
Wijk: Ede-Zuid
Kort: Diede betekent 'volk' en is ook een naam. De naam is ontstaan als een verkorting van Germaanse namen die 'Diet-' bevatten, zoals Diederik.
Website: https://www.encyclo.nl/begrip/diede
Raadsbesluit: 10 november 1920
Diederickhof
Wijk: Veldhuizen - hofbuurt
Kort: In deze buurt eindigen alle straatnamen op -hof. Alle straten in deze buurt zijn vernoemd naar een bekend huis of boerderij. Voor deze straat is mij de herkomst onbekend.
Raadsbesluit: 16 september 1976
Diepenbrocklaan
Wijk: Componistenbuurt
Kort: Alphons Johannes Maria Diepenbrock (1862-1921), zoon van Ferdinand Hubert Aloys Diepenbrock en Johanna Josephina Diepenbrock-Kuytenbrouwer, was een Nederlands componist en schrijver over muziek en andere onderwerpen.
Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Alphons_Diepenbrock
Raadsbesluit: 12 februari 1962
Diependaal
Wijk: Veldhuizen - dalenbuurt
Kort: In deze buurt eindigen alle straatnamen op -daal. Diependaal is vernoemd naar een bekend huis, parkgebied of klooster. Welke dat is, is mij niet bekend.
Raadsbesluit: 16 december 1976
Dieselstraat
Wijk: Frankeneng
Kort: Een dieselmotor is een verbrandingsmotor die werkt volgens het principe van zelfontbranding.
Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Dieselmotor
Dijkeplein, Burgemeester van
Wijk: Burgemeestersbuurt
Kort: Mattheus Karel (Theo) van Dijke (1923-1987) was een Nederlands burgemeester. Van 1979 tot aan zijn dood in 1987 was hij burgemeester van de Gelderse gemeente Ede.
Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Theo_van_Dijke
Dijkhof
Wijk: Veldhuizen - hofbuurt
Kort: In deze buurt eindigen alle straatnamen op -hof. Genoemd naar een 19 eeuws landhuis nabij Deventer, aan de IJssel gelegen. In 1940 verwoest bij een bombardement. Een dijk beschermt een stuk land tegen water.
Bron: De straat waarin wij wonen | 1985 | Uitgeversmaatschappij Den Haag.
Raadsbesluit: 16 september 1976
Dijsselhofstraat
Wijk: Maandereng
Kort: Gerrit Willem Dijsselhof (1866-1924) was een Nederlandse schilder en sierkunstenaar. G.W. Dijsselhof was een van de belangrijkste kunstenaars van de Nieuwe Kunst, de naam waaronder de jugendstil/art nouveau in Nederland bekend werd.
Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Gerrit_Willem_Dijsselhof
Raadsbesluit: 13 november 1980
Dingshof
Wijk: Veldhuizen - hofbuurt
Kort: In deze buurt eindigen alle straatnamen op -hof. Genoemd naar een voormalige havezate te Olst in Overijssel. Is tegenwoordig een boerderij. Omgrachting is gedempt in 1956.
Bron: De straat waarin wij wonen | 1985 | Uitgeversmaatschappij Den Haag.
Raadsbesluit: 16 september 1976
Dirkeweideweg
Wijk: Rietkampen
Kort: Herkomst mij niet bekend. Verwijst mogelijk naar vroegere eigenaar van dit land.
Raadsbesluit: 1 mei 1940
Dissel
Wijk: Klaphekbuurt
Kort: Deze weg is er niet meer of is er nooit geweest.
Raadsbesluit: 22 november 1972
Distelberg
Wijk: Kernhem
Kort: In deze buurt eindigen alle straatnamen op -berg. Distelberg is een buurtschap in de gemeente Vught in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Het ligt ten westen van Cromvoirt en drie kilometer ten noorden van Helvoirt, vlak bij het Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen.
Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Distelberg
Doddendaal
Wijk: Veldhuizen B - dalenbuurt
Kort: In deze buurt eindigen alle straatnamen op -berg. Slot Doddendael is een middeleeuws kasteeltje, dat vlakbij Nijmegen (Gelderland) in het Land van Maas en Waal ligt. Voor het eerst vermeld in 1442. Sinds 1972 is het een restaurant.
Wikipedia: https://www.doddendael.nl/
Raadsbesluit: 16 december 1976
Doelenplein
Wijk: Centrum
Kort: Een doelen was een oefenplek of schietbaan voor boogschutters en met geweer bewapende leden van de schutterij in de Nederlanden. Later werd de naam gebruikt voor een gebouw waarin boogschutters oefenden.
Wikipedia: https://www.betekenis-definitie.nl/doelen
Raadsbesluit: 2 september 1959
Doelenstraat
Wijk: Centrum
Kort: Een doelen was een oefenplek of schietbaan voor boogschutters en met geweer bewapende leden van de schutterij in de Nederlanden. Later werd de naam gebruikt voor een gebouw waarin boogschutters oefenden.
Wikipedia: https://www.betekenis-definitie.nl/doelen
Raadsbesluit: 2 januari 1951
Doesburger Engweg
Wijk: Doesburgerbuurt
Kort: Een eng is een hoger gelegen akker. Die liggen er nog steeds op deze weg. Werd rond het jaar 1900 ook wel Postweg genoemd. Was ooit de belangrijkste weg tussen Lunteren en Ede.
Wiki: https://nl.wiktionary.org/wiki/eng
Raadsbesluit: 1 mei 1940
Doesburger Molenweg
Wijk: Doesburgerbuurt
Kort: Aan deze weg lag en ligt de Doesburgermolen. Dit is de oudste nog bekende gesloten standerdmolen in Nederland.
Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Doesburgermolen
Raadsbesluit: 1 mei 1940
Doesburgerdijk en - West
Wijk: Doesburgerbuurt
Kort: Deze dijk moest het achterland beschermen, bij een overstroming van de Gelderse Vallei. Was vroeger tevens de grens tussen de buurten Doesburg en Ede-Veldhuizen.
Raadsbesluit: 1 mei 1940
Doeshof
Wijk: Veldhuizen - hofbuurt
Kort: In deze buurt eindigen alle straatnamen op -hof. Vernoemd naar een voormalig Slot te Leiderdorp in Zuid-Holland, dat ook wel 'Ter Does' werd genoemd. Does betekent 'hond'. In 1713 is het gesloopt.
Raadsbesluit: 16 september 1976
Doolhoflaan
Wijk: Bosrand
Kort: Zandlaan vanaf Huize Kernhem tot aan het in 1732 aangelegde Doolhof. De contouren hiervan zijn nog zichtbaar in het Edese Bos. Aangelegd door: Jan Hendrik, graaf van Wassenaer-Obdam, als verbindingsweg tussen het Huis Kernhem en een doolhof, beiden bezittingen van hem zijnde. Genoemde graaf was een kleinzoon van de luitenant-admiraal die in 1666 tijdens de tweede Engelse oorlog sneuvelde. [ zie hier ]
Website: [ klik hier ]
Raadsbesluit: 1 mei 1940
Doornlaan
Wijk: Ede-Zuid
Kort: De weg lag hier al vanaf ongeveer 1875. Doornbos was plaatselijk een naam van een boerderij. Doorn is een veldnaam die verband houdt met het type terreinbegroeiing.
Bron: De straat waarin wij wonen | 1985 | Uitgeversmaatschappij Den Haag.
Raadsbesluit: 1 mei 1940
Doormanstraat, Karel
Wijk: Zeeheldenbuurt
Kort: Karel Willem Frederik Marie Doorman (1889–1942) was een Nederlands schout-bij-nacht. De Engelse naam voor zijn rang is Rear Admiral, en zo raakte hij bij de geallieerden onder zijn bevel, en later in de Engels sprekende wereld, bekend als Admiral Doorman. Doorman kwam om tijdens de Slag in de Javazee.
Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Karel_Doorman
Raadsbesluit: 25 juli 1956
Dopperlaan, Cornelis
Wijk: Componistenbuurt
Kort: Cornelis Dopper 1870–1939) was een Nederlandse dirigent en componist.
Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Cornelis_Dopper
Raadsbesluit: 12 februari 1962
Doustraat, Gerard
Wijk: Maandereng
Kort: Gerrit Dou, ook Gerard Dou genoemd, (1613–1675), was een Nederlandse kunstschilder.
Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Gerrit_Dou
Raadsbesluit: 13 november 1980
Drafveld
Wijk: Kazerneterreinen
Kort: De woningen hier staan rond een grasveld heen. Op dit veld oefende men met de paarden van het Regiment Huzaren. De paardenstallen hier, zijn omgebouwd tot wooneenheden, kleine bedrijven en het Platform Militaire Historie. De stallen hoorden bij de Arthur Koolkazerne.
Dragonderweg
Wijk: De Kraats
Kort: De betekenis lijkt hiervan niet te achterhalen.Een dragonder was een infanterist die zich per paard (bereden`) verplaatste en te voet (afgestegen) vocht.
Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Dragonder
Raadsbesluit: 20 februari 1947
Dreeslaan, Dr. W.
Wijk: Rietkampen
Kort: Willem Drees (1886–1988) was een Nederlands politicus van de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij (SDAP) en de latere Partij van de Arbeid (PvdA). Hij was minister-president van Nederland van 1948 tot 1958, en wordt door menigeen beschouwd als een van de belangrijkste naoorlogse Nederlandse politici.
Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Willem_Drees
Driehoek
Wijk: Centrum
Kort: Was vroeger een driehoekig gebied, pal achter de Oude Kerk en waar enkele boerderijen stonden. De situatie is onherkenbaar veranderd, maar de oude boerderij 'De Driehoek' staat er nog. [ zie hier ]
Raadsbesluit: 12 juli 1949
Drouwenerzand
Wijk: Kernhem
Kort: In deze buurt eindigen alle straatnamen op -zand. Het Drouwenerzand is een natuurgebied met stuifzanden, grotendeels gelegen in de Nederlandse gemeente Borger-Odoorn en voor een klein gedeelte in de gemeente Aa en Hunze. Het is een Natura 2000 gebied en werd in 2009 aangewezen als aardkundig monument.
Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Drouwenerzand_(natuurgebied)
Dubbelhof
Wijk: Veldhuizen - hofbuurt
Kort: In deze buurt eindigen alle straatnamen op -hof. Vernoemd naar een voormalige buitenplaats te Oegstgeest. In 1775 herdoopt naar Rijnhof. Het gebied is nu een begraafplaats.
Bron: De straat waarin wij wonen | 1985 | Uitgeversmaatschappij Den Haag.
Raadsbesluit: 16 september 1976
Dubceksingel
Wijk: Rietkampen
Kort: Alexander Dubček (1921–1992) was een Slowaaks politicus. Tijdens de Praagse Lente (1968-1969) was hij de politiek leider van Tsjecho-Slowakije.
Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Alexander_Dub%C4%8Dek
Duinbeek
Wijk: Veldhuizen - bekenbuurt
Kort: In deze buurt eindigen alle straatnamen op -beek. Een duin is een landvorm, en ontstaat door het verwaaien van zand tot een heuvel. Vernoemd naar de Zeeuwse buitenplaats Duinbeek, gelegen tussen Domburg en Oostkapelle.
Bron: De straat waarin wij wonen | 1985 | Uitgeversmaatschappij Den Haag.
Raadsbesluit: 16 december 1976
Dullesdreef, Foster
Wijk: Rietkampen
Kort: John Foster Dulles (1888-1959) was een Amerikaans staatsman en van 1953 tot 1959 de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken (Secretary of State) onder president Dwight D. Eisenhower.
Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/John_Foster_Dulles
Durendaal
Wijk: Veldhuizen B - dalenbuurt
Kort: In deze buurt eindigen alle straatnamen op -daal. Kasteel Durendaal was een kasteel te Oisterwijk dat gelegen was aan de Voorste Stroom, tussen de huidige Beukendreef en de Moergestelseweg. De naam leeft voort in een boerderij op deze plek.
Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Kasteel_Durendaal
Bron: De straat waarin wij wonen | 1985 | Uitgeversmaatschappij Den Haag.
Raadsbesluit: 16 december 1976
Dwarsweg
Wijk: Frankeneng en Veldhuizen B
Kort: De naam wordt al genoemd in 1596. In de 19e eeuw lag heette het Dwarssteeg. Tot 1970 lag hij in weidegebied nabij De Koekeld(t). Daarna kwam er de rioolzuiveringsinstallatie, kwam Veldhuizen opzetten en werd de A30 erlangs gelegd. De belangrijkste wegen liepen hier oost-west en deze weg lag daar dwars op.
Bron: De straat waarin wij wonen | 1985 | Uitgeversmaatschappij Den Haag.
Raadsbesluit: 1 mei 1940
E
Echobos
Wijk: Kernhem
Kort: In deze buurt eindigen alle straatnamen op -bos. Het Echobos is een bebost terrein aan de westrand van het dorp Muiderberg. Het bos is onderdeel geweest van de terreinen behorende bij het voormalige buiten Rustrijk. Het bos zelf is omstreeks 1800 aangelegd en 'vernoemd' naar de aldaar aanwezige echomuur.
Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Echobos
Edendreef
Wijk: Rietkampen
Kort: Anthony Robert (1897–1977) was een Brits politicus en diplomaat van de Conservative Party en premier van het Verenigd Koninkrijk van 1955 tot 1957.
Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Anthony_Eden
Edeseweg
Wijk: Ede-Zuid
Kort: De weg van Bennekomse naar Ede. Gaat vanaf de rotonde bij de Zandlaan/Horalaan over in de Bennekomeseg, de weg van Ede naar Bennekom ...
Edisonhof en -straat
Wijk: Ede-Zuid
Kort: Thomas Alva Edison (1847–1931) was een Amerikaanse uitvinder en oprichter van General Electric Company, die zijn fortuin maakte door uitvindingen op te kopen en de octrooien op zijn eigen naam vast te leggen. Als deze succesvol bleken, perfectioneerde hij ze en nam ze in productie. Edison was lange tijd recordhouder voor het grootste aantal octrooien toegekend aan een persoon (ongeveer 1400).
Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Thomas_Edison
Raadsbesluit: 25 juli 1956
Eeckhoutstraat
Wijk: Maandereng
Kort: Jacobus Josephus Eeckhout (1793-1861) was een Belgisch kunstschilder.
Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Jacobus_Josephus_Eeckhout
Raadsbesluit: 13 november 1980
Eeghenboslaan, van
Wijk: Componistenbuurt
Kort: De straat is vernoemd naar het erachter gelegen bos met deze naam. Onduidelijk is wie of wat 'Van Eeghen' was. De naam is in 1959 gegeven aan deze laan.
Raadsbesluit: 2 september 1959
Eeshof
Wijk: Veldhuizen - hofbuurt
Kort: In deze buurt eindigen alle straatnamen op -hof. Vernoemd naar een voormalige havezate te Tubbergen in Overijssel. Verwoest in 1582, gedurende de 80-jarige oorlog. Een ees is een stuk bijeen gelegen bouwland.
Bron: De straat waarin wij wonen | 1985 | Uitgeversmaatschappij Den Haag.
Raadsbesluit: 16 september 1976
Eikelakkers
Wijk: Bosrand/ Ede-Noord
Kort: Vernoemd naar de boerderij met deze naam aan het begin van de Kreelseweg. In de volksmond noemde met dit 'het huisje van mevrouw Wa(a)nders'. Het is in 1986 afgebroken en vervangen door een nieuw huis. De straat ligt hier vlakbij, aan de andere zijde van de N224. Eikelakkers is een oude veldnaam, die hier al vanaf de 17e eeuw voorkomt. Waarschijnlijk slaat hij op een akker, omzoomd door eikenbos.
Oude foto bron: Gemeentearchief Ede.
Raadsbesluit: 21 augustus 1980
Eikenlaan
Wijk: Stationsbuurt
Kort: Al lang bestaande weg vanaf de Stationsweg naar de ingang van de kazerneterreinen. Langs de weg staan zomereiken.
Raadsbesluit: 1 mei 1940
Eikenhof
Wijk: Kazerneterrein
Kort: In de jaren '60 gebouwd als een soort van hofje, naast de al langer bestaande Eikenlaan en Artillerielaan. Een eik is een hier veel voorkomende loofboom. De straat grenst aan de nieuwe bebouwing op het terrein van de vroegere Arthur Koolkazerne.
Raadsbesluit: 28 februari 1962.
Eikenhorst
Wijk: Veldhuizen - horstenbuurt
Kort: In deze buurt eindigen alle straatnamen op -horst.
Einsteinstraat
Wijk: Frankeneng
Kort: Albert Einstein (1879–1955) was een Duits-Zwitsers-Amerikaanse theoretisch natuurkundige van Joodse afkomst. Hij wordt algemeen gezien als een van de belangrijkste natuurkundigen uit de geschiedenis, naast Isaac Newton en James Clerk Maxwell. Zelf noemde hij altijd Newton als een veel belangrijker natuurkundige dan zichzelf omdat Newton, anders dan Einstein, behalve theoretische ook grote experimentele ontdekkingen deed. In het dagelijks leven is de naam Einstein synoniem geworden met grote intelligentie.
Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Albert_Einstein
Raadsbesluit: 25 september 1963
Eisenhowerdreef
Wijk: Rietkampen
Kort: Dwight David Eisenhower (1890-1969) was een Amerikaans generaal en politicus. Hij was de opperbevelhebber/General of the Army (vijfsterrengeneraal) van de Geallieerde strijdkrachten in Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog en de 34ste president van de Verenigde Staten (1953-1961).
Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Dwight_D._Eisenhower
Elleboog
Wijk: Klaphekbuurt
Kort: Weg, met een bocht, in de vorm van een elleboog.
Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Elleboog
Raadsbesluit: 22 november 1972
Elsbeshof
Wijk: WFC-terrein
Oorsprong: Genoemd naar een plant uit de rozenfamilie. Deze boom kan wel 25 meter hoog worden.
Raadsbesluit: 5 juli 2022
Emmalaan
Wijk: Parkweg - Manen
Kort: Adelheid Emma Wilhelmina Theresia, Prinses van Waldeck en Pyrmont, geboren als Adelaïde Emma Wilhelmina Therèse Prinzessin zu Waldeck und Pyrmont (1858-1934), was de tweede echtgenote van koning Willem III der Nederlanden van 7 januari 1879 tot zijn dood op 23 november 1890 en koningin-regentes der Nederlanden van 1890 tot 1898. Als regentes nam zij het koninklijk gezag waar; eerst enkele dagen voor de dood van haar echtgenoot, de daarop volgende jaren voor haar minderjarige dochter Wilhelmina, de koningin.
Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Emma_zu_Waldeck_und_Pyrmont
Raadsbesluit: 8 augustus 1930
Enkalaan
Wijk: ENKA-buurt
Kort: Ontsluitingsweg van het ENKA-terrein, die uitmondt in de Oversteek en de Vlashoek.
Enkstein
Wijk: Veldhuizen - steinenbuurt
Kort: In deze buurt eindigen alle straatnamen op -stein. Genoemd naar een 19e eeuws landhuis in de gemeente Voorst in Gelderland. Een enk is een relatief hooggelegen akker.
Website: https://www.woorden.org/woord/enk
Raadsbesluit: 21 december 1966
Erasmusstate
Wijk: Rietkampen
Kort:Desiderius Erasmus (1466 of 1469–1536) was een in Holland geboren priester, augustijner kanunnik, theoloog, filosoof, schrijver en humanist.
Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Desiderius_Erasmus
Ericalaan
Wijk: Stationsbuurt
Kort: Erica is een andere naam voor dopheide. Deze heidesoort komt, na struikheide, het meest voor op de heidevelden rond Ede.
Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Dophei
Raadsbesluit: 1 mei 1940
Ermerzand
Wijk: Kernhem
Kort: Het Ermerzand is een recreatiegebied even ten zuidwesten van het Nederlandse dorpje Erm, dat in de provincie Drenthe ligt.
Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Ermerzand
Eshofweg
Wijk: Park Reehorst
Kort: Lag tot begin 20e eeuw op de Reehorster Eng, het akkergebied bij Kasteel Hoekelum. Een es is een akker. Het is een synoniem van eng.
Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Es_(geografie)
Esmeraldstraat
Wijk: Ede-West - Edelstenenbuurt
Kort: Esmerald is een grasgroene edelsteen. De naam is afgeleid van het Griekse 'smaragdos', dat verwijst naar stenen die de kleur groen als gemeenschappelijk hebben.
Essenburg
Wijk: Veldhuizen - burgenbuurt
Kort: In deze buurt eindigen alle straatnamen op -burg. Genoemd naar een adellijk huis, gelegen aan de Hierdense Beek in de gemeente Ermelo. Het werd in de 17e eeuw gebouwd op de fundamenten van een middeleeuwse burcht. Een es is een ander woord voor eng of akker.
Raadsbesluit: 21 december 1966
Evertsenstraat
Wijk: Zeeheldenbuurt
Kort: Johan Evertsen (gedoopt Vlissingen, 1 februari 1600 — Noordzee, a/b Walcheren, 5 augustus 1666) was een Nederlands admiraal uit de zeventiende eeuw. Evertsen was een hele familie van Zeehelden met o.a Johan, Cornelis, Jan Pieter en Geleyn.
Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Johan_Evertsen_(1600-1666)
Raadsbesluit: 25 juli 1956
F
Fahrenheitstraat
Wijk: Heestereng
Kort: Fahrenheit is een temperatuurschaal, bedacht door Gabriel Fahrenheit.
Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Fahrenheit
Faradaystraat
Wijk: BT A12
Kort: Michael Faraday, FRS (1791–1867) was een Brits natuur- en scheikundige. De natuurkundige William Henry Bragg, winnaar van de Nobelprijs in 1915, kenmerkte Faraday als volgt: "Prometheus heeft, zegt men, ons mensen het vuur geschonken; aan Faraday danken wij de elektriciteit".
Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Michael_Faraday
Fermentatiestraat
Wijk: Food & Businesspark De Klomp
Kort:Fermentatie (Latijn: fermentum, zuurdeeg) is, in de biochemie, het omzetten van biologische materialen (substraat) in afwezigheid van zuurstof (anaeroob).
Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Fermentatie
Raadsbesluit: 28 april 2020
Fernhoutstraat
Wijk: Maandereng
Kort: Richard (Rik) Fernhout (Amsterdam, 1959) is een Nederlandse kunstschilder en auteur. En: Annie Caroline Pontifex Fernhout-Toorop (1891-1955), Nederlands schilder en lithograaf, bekend onder de naam Charley Toorop.
Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Rik_Fernhout en https://nl.wikipedia.org/wiki/Charley_Toorop
Raadsbesluit: 13 november 1980
Fischerstraat, Notaris
Wijk: Centrum
Kort: Eén van de oudere straten in het centrum. Hier stond tot 1941 het gemeentehuis van Ede. In de 19e eeuw waren meerdere generaties Fischer hier notaris. Het Fischerhuis staat er nog. Genoemd naar drie opeenvolgende generaties notarissen van die naam, die tussen 1822 en 1946 in hun aan deze straat gelegen huis hun ambt uit oefénden. Voor 1949 heette deze straat Grotestraat, terwijl ook benamingen als Keistraat en Dorpsstraat voorkomen. Deze benamingen kunnen echter ook betrekking hebben op de tegenwoordige Grotestraat, waarvan de Notaris
Fischerstraat eertijds de voortzetting was.
Website: https://gemeentearchief.ede.nl/kennisbank/05-bouwen-en-wonen/fischerhuis/
Bron: De straat waarin wij wonen | 1985 | Uitgeversmaatschappij Den Haag.
Raadsbesluit: 20 december 1949
Flinkstraat, Govert
Wijk: Maandereng
Kort: Govert (of Govaert) Teunisz. Flinck (1615–1660) was een Nederlands kunstschilder van voornamelijk portretten, historische werken en genrestukken. Hij was een van de beroemdste leerlingen van Rembrandt, van ca. 1633 tot 1636.
Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Govert_Flinck
Raadsbesluit: 13 november 1980
Floreslaan
Wijk: Indische Buurt
Kort: Flores (Portugees voor bloemen) is een van de Kleine Soenda-eilanden. Het is een Indonesisch eiland, gelegen ten oosten van Soembawa en Komodo, en ten westen, voorbij de Straat Lowotobi, van de eilanden Solor, Adonara en de Solorarchipel.
Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Flores_(Indonesi%C3%AB)
Raadsbesluit: 30 september 1948
Frankendaal
Wijk: Veldhuizen - dalenbuurt
Kort: In deze buurt eindigen alle straatnamen op -daal. Genoemd naar een buitenplaats bij Amsterdam. Rond 1660 gebouwd. Sinds 1882 van de gemeente Amsterdam en nu een stadskwekerij. De Franken waren een federatie van reeds eerder bekende Germaanse stammen, die rond het midden van de 3e eeuw na Christus tot stand kwam.
Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Franken_(volk)
Raadsbesluit: 16 december 1976
Frankeneng
Wijk: Frankeneng
Kort: Hoofdweg door en langs het gelijknamige bedrijventerrein. Een eng is een ander woord voor akker. De Franken waren een federatie van reeds eerder bekende Germaanse stammen, die rond het midden van de 3e eeuw na Christus tot stand kwam. Frank is ook een persoonsnaam. Het bouwland hier heette al langer Frankeneng.
Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Franken_(volk)
Raadsbesluit: 1 mei 1940
Franklinstraat
Wijk: BT A12
Kort: Rosalind Elsie Franklin (1920–1958) was een Brits chemica die voornamelijk bekend geworden is vanwege haar bijdragen aan de ontdekking van de structuur van DNA met behulp van röntgendiffractie. Kan ook vernoemd zijn naar Benjamin Franklin.
Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Benjamin_Franklin of https://nl.wikipedia.org/wiki/Rosalind_Franklin
Fransesteeg
Wijk: Doesburgerbuurt
Kort: De naam is in 1941 aan deze weg gegeven, maar het is niet duidelijk waarom de steeg zo heet. Meest waarschijnlijk is het dat hier in het verleden een zekere Frans heeft gewoond en dat de steeg daarom in de volksmond al zo werd genoemd.
Website: https://www.erfgoedede.nl/toponiemen/116-de-fransesteeg-in-ede-een-toponiem-met-een-raadsel.html
Raadsbesluit: 1 mei 1940
Frisolaan, Johan Willem
Wijk: Beatrixbuurt
Kort: Johan Willem Friso (1687–1711) was vorst van Nassau-Dietz (1696-1711, vanaf 1702 Nassau-Oranje), prins van Oranje (1702-1711) en stadhouder van Friesland (1707-1711) en Groningen (1708-1711). In Ede is ook de eerst gebouwde [ kazerne ] naar hem vernoemd. Op 1 april 1942 hernoemde de Duitse bezetter de laan in Vondellaan. Op 17 april 1945 werd dat teruggedraaid.
Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Johan_Willem_Friso_van_Nassau-Dietz
Raadsbesluit: 1 mei 1940
Frisopark
Wijk: WFC-terrein
Oorsprong: Genoemd naar de kazerne hier uit 1906. Johan Willem Friso (1687–1711) was vorst van Nassau-Dietz (1696-1711, vanaf 1702 Nassau-Oranje), prins van Oranje (1702-1711) en stadhouder van Friesland (1707-1711) en Groningen (1708-1711).
Raadsbesluit: 5 juli 2022
Fultonstraat
Wijk: Frankeneng
Kort: Robert Fulton (1765–1815) was Amerikaans schilder, ingenieur en uitvinder die lang in Parijs woonde en werkte. Fulton is geboren in Lancaster County, Pennsylvania. Daar werkte hij in het bedrijf van Joseph Simon & William Henry, die de stoommachine van James Watt verder ontwikkelden.
Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Robert_Fulton
Raadsbesluit: 16 augustus 1972
Doolhof aan de Doolhoflaan
Notaris Fischerstraat
Johan Willem Frisolaan