Voedingsbedrijven  |  Toen en nu 

Op deze pagina aandacht voor de veranderde situatie rond enkele bekende Edese bedrijven en bedrijven die inmiddels zijn verdwenen. Bekende voorbeelden zijn Riedel en Nobo. Alle recente foto's: (c) Allard Bijlsma.


Riedel - frisdranken | nog aanwezig

Bij Riedel maken ze vruchtensap, voor de bekende merken als Appelsientje, CoolBest en DubbelFrisss. Hiermee is Riedel marktleider in Nederland binnen de categorie fruitige dranken. De fabriek is nog steeds actief.

TOEN: jaren '70.  In de jaren '60 in Ede gevestigd.
Bekend van appelsientje en dubbelfriss.  Bron: K. Visser.

NU: 2021.


Nobo - koekjesfabriek | verdwenen

De naam ‘sprits’ komt uit Duitsland. Hier staan ze bekend als Spritzenkuchen, wat je kunt vertalen als ‘opgespoten gebak’. Deze koeken waren al zo’n vierhonderd jaar bekend in Duitsland toen een Utrechtse bakker het aandurfde om de koeken te gaan maken en verkopen. De bakker Nobo (de naam is afkomstig van bakker Nolen en zijn zwager Van Bochove) zag dit en ging ze ook maken, in massaproductie.

TOEN: circa 1960.  Koekjesfabriek aan de Verlengde Blokkerweg.
Bron: Gemeentearchief Ede. Oudste vesting van de Nobo.

NU: 2021. Op de plek van de oudste vestiging, staat nu een moskee.

TOEN: onbekend. Tweede vestigingsplek: hoek Frankeneng en Lorentzstraat.
Bron: Gemeentearchief Ede

NU: 2021. Op deze plek zitten nu veel nieuwe bedrijven.

TOEN: 1973. Op deze luchtfoto is te zien hoe groot het complex wel niet was. Bron: Historisch Museum Ede.

NU: 2021. Op deze plek aan de Frankeneng, zitten nu meerdere nieuwe bedrijven. Hier zat toen de voorkant van de Nobo-fabriek.

NU: 2021. Ook deze bedrijven zitten op plek waar toen de Nobo-fabriek stond. Maar deze staan aan de Lorentzstraat (zijkant fabriek).


Concordia - stoomzuivelfabriek | afgebroken

Dit was een melkfabriek. Boter en boterolie waren belangrijke eindproducten. Ook werd er later een grote droogsilo gebouwd voor de productie van melkpoeder. De fabriek stond op de "Stompekamp", langs de spoorlijn Nijkerk - Ede-Wageningen, bij de kruising met de Rijksweg. 

TOEN: 1903. Bron: Archief VOE. Gelegen nabij de Gasfabriek.

TOEN: onbekend. Bron: Archief VOE.

TOEN: circa 1928.   Op dit terrein staat nu appartementencomplex Luttikenerf. Nadat het bedrijf failliet ging, heeft hier ook nog een tijdje de Stroomberg slachterij gezeten. Die verhuisde later naar Ede-Zuid. Zie hieronder.


Stroomberg - slachterij | verdwenen

Dit was een slachterij. Het bedrijf bestaat nog steeds, maar is na een faillissement niet meer in Ede gevestigd. Het bedrijf startte aan de Schaapsweg.  In juni 1959 opende een nieuwe slachterij- en vleeswarenfabriek in Ede-Zuid. Een van de pijlers van Stroomberg was de export naar Engeland, Italië en Frankrijk. De Britse multinational Union International raakte geïnteresseerd in het bedrijf en nam het in 1980 over. De heren Stroomberg richtten in 1981 Handelsonderneming Gebr. Stroomberg op, dat nog steeds bestaat. Ook dit is een exportbedrijf van vlees.

TOEN: 1960. Oude gebouw van Stroomberg aan de Schaapsweg. Inmiddels verplaats naar de Nieuwe Maanderbuurtweg. Bron: Gemeentearchief Ede

TOEN: onbekend. Personeel voor het gebouw op de nieuwe locatie. Bron: J. Theunissen.

TOEN: circa 1990. In 1992 failliet gegaan.

Rechts de Nieuwe Maanderbuurtweg, gezien richting de spoorlijn.

TOEN: circa 1960. Linksboven de latere Keesomstraat en -tunnel.

NU: 2021. Er staan nu appartementen.


Kok Ede - voedingsmiddelen | overgenomen 

Dit was een voeding-groothandel, nu opererend onder een andere naam. Eerst werd het Deli XL en nu heet het Bidfood.

TOEN: in de Frankeneng. Bron: Gemeentearchief Ede. Het bedrijf is meerdere keren in andere handen overgegaan: Deli XL, Bidfood.

NU: 2021.   Hier komt een groot distributiecentrum. Lag in 2021 nog braak.