Startpunt: parkeerterrein bij huis Kernhem. Er is geen buslijn die dicht bij het landgoed komt. Fiets kun je parkeren bij het huis.
Afstand: 6 km (korte route: 5,1 km).
Aantal stappen: 10.500 (korte route: 8900 stappen).
Wandeltijd: 105 minuten (korte route: 89 min).
Laatst bijgewerkt: februari 2025.
Scan de code: voor de routebeschrijving (= deze pagina).
Wat zie je: we maken een wandeling van ruim een uur over het landgoed Kernhem, één van de mooiste plekjes van Ede.
Start de route bij punt (1) en loop via de aangegeven aanwijzingen en lijn in de kaart. Bij elk nummer is informatie over die plek opgenomen. Een (X) toont een plek waar je horeca vindt.
Uitleg bij de kaart: (1)= start parkeerterrein Kernhem | (2)= Doesbrgermolen | (3)= Zonneoord | (4)= voormalig SOMA-terrein | (5)= Doolhof | (6)= Bloedsteen | (7)= Doolhoflaan | (8)= Landgoed Kernhem | (9)= Huis Kernhem.
- Start van de tocht is op het parkeerterrein bij huis Kernhem (= 0).
- Loop vanaf het parkeerterrein zuidwaarts, richting de schaapskooi
[1] Schaapskooi en koetshuis. - x
- Ga x, waarna je weer terug bent bij het parkeerterrein.
LA=linksaf, RA= rechtsaf, RD= rechtdoor, L=links, R=rechts.
Wil je je inlezen, lees dan in ieder geval:
- Ingang info Landgoed Kernhem
- Potstal - landbouw op zandgrond
- Edese Bos en Doolhof
- Historische boerderijen
- Voormalige SOMA-terrein
- De Doesburgermolen
Uitleg bij de nummers in de kaart:
- (1)=Start bij Koetshuis en schaapskooi
Het Koetshuis bij Huis Kernhem dateert uit circa 1773 en is tegenwoordig in gebruik als restaurant. Het biedt een gezellige plek om iets te eten en te drinken na een wandeling over het landgoed. Het Koetshuis is een monumentaal gebouw en maakt deel uit van de historische charme van het landgoed. De schaapskooi op Landgoed Kernhem is een andere interessante plek. Hier werden schapen gehouden die bijdroegen aan het beheer van de natuurgebieden rondom het landgoed. De mest was noodzakelijk voor de verbouw van gewassen op de zandgrond hier.
-
(2)= Doesburgermolen
De Doesburgermolen is een van de oudste standerdmolens in Nederland. De molen, die waarschijnlijk rond 1630 in zijn huidige vorm werd gebouwd, is een rijksmonument.- Type: Standerdmolen, een type molen waarbij de hele molenkast op een centrale spil (de standerd) draait1.
- Restauraties: De molen onderging een grote restauratie rond 1970 en is sindsdien meerdere keren gerenoveerd, waaronder de vervanging van de roeden in 1988 en 19902.
- Gebruik: De molen wordt nog steeds gebruikt voor het malen van graan en wordt bediend door vrijwilligers.
- (3)= Zonneoord
Huis Zonneoord, gelegen aan de Zonneoordlaan bij Doesburg bij Ede, heeft een interessante geschiedenis. Het werd omstreeks 1924 gebouwd als koloniehuis voor zwakzinnige kinderen. Het gebouw stond onder leiding van directrice mejuffrouw O.C. Callenbach en adjunct-directrice mejuffrouw J.W. Hulsman. Het huis en het omliggende terrein werden later gebruikt voor verschillende doeleinden, waaronder als vakantieoord en (ict)trainingscentrum. Tegenwoordig is het een beschermd monument en wordt het gebruikt voor diverse culturele en maatschappelijke activiteiten.
-
(4) Voormalig SOMA-terrein
Het Voormalig SOMA-terrein bij de Doesburgermolen was een trainingslocatie voor machinisten die leerden graafmachines te bedienen. Het terrein is omgeven door een hoge aarden wal die inmiddels volledig begroeid is. Een deel van het terrein bestaat uit oude eikenbossen en er bevinden zich meerdere dassenburchten. Het gebied is nu een beschermd natuurgebied en populair voor wandelingen en hikes. Het is vrij toegankelijk. - (5)= Het Doolhof
Het Doolhof in het Edese Bos is een bijzonder element dat dateert uit 1735. Het werd aangelegd in opdracht van de graaf van Wassenaar en is een historisch landschapselement. Het doolhof bevindt zich aan het einde van de Doolhoflaan, die hoort bij Landgoed Kernhem. In 2014 en 2024 werd het grondpatroon van het doolhof aangepakt, waardoor het nu beter te herkennen is.
- (6)= De Bloedsteen
De Bloedsteen, gelegen op een kleine heuvel genaamd de Lodel of Gravenbergje, markeert het einde van de Doolhoflaan. Volgens de legende was de Bloedsteen een heilige plaats uit de tijd van de Kelten, waar rituelen en inwijdingen werden uitgevoerd. De Germanen zouden hier offers hebben gebracht op een stenen altaar, dat nu bekend staat als de Bloedsteen. Het verhaal gaat dat als je 's nachts bij volle maan een speld in de steen steekt, er bloed uit de steen sijpelt. Dit zou het bloed zijn van de offers die ooit op deze plek zijn gebracht. - (7)= Doolhoflaan
De Doolhoflaan op landgoed Kernhem is een historische beukenlaan die dateert uit 1735. Deze laan maakt deel uit van een symmetrische zichtas en is bekend om zijn oude beukenbomen. De Doolhoflaan leidt naar een grafheuvel uit de bronstijd, waarop in de 18e eeuw een doolhof werd aangelegd. De Doolhoflaan is aangewezen als een vleermuisreservaat. De oude beukenbomen bieden een ideale leefomgeving voor verschillende soorten vleermuizen, die de bomen gebruiken als verblijfplaatsen. Tijdens zomeravonden kun je met een beetje geluk meerdere soorten vleermuizen zien vliegen, op zoek naar voedsel met behulp van sonar.
-
(8)= Landgoed Kernhem
Landgoed Kernhem, gelegen aan de noordzijde van Ede, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. Het landgoed omvat 31 hectare landbouwgrond en 33 hectare bos, lanen en parken. De graven van Gelre bouwden in de 12e-14e eeuw diverse versterkingen langs de grenzen met het Sticht Utrecht, waaronder de burcht Kernhem. Het landgoed, gelegen rondom Huis Kernhem, werd in de loop der eeuwen ontwikkeld en aangepast aan de heersende stijlen en behoeften. 18e eeuw: In deze periode werd het park aangelegd in de Franse stijl, met strakke lijnen en symmetrische patronen. Dit was een tijd waarin formele tuinen en lanen populair waren.19e eeuw: Het park werd heringericht in de Engelse landschapsstijl, die meer natuurlijke en informele elementen introduceerde. Dit resulteerde in glooiende grasvelden, kronkelende paden en schilderachtige uitzichten. Heden: Het parkdeel bevat nog steeds elementen van beide stijlen, met statige beukenlanen en open grasvelden die uitnodigen tot wandelen en recreatie. - (9)= Huis Kernhem.
Huis Kernhem is een prachtig landhuis gelegen op het landgoed. Het huis dat hier eerder stond, dateert uit de 15e eeuw en heeft een rijke geschiedenis. Het tegenwoordige huis stamt uit 1803 en wordt gebruikt als culturele locatie waar regelmatig kunstexposities, concerten en andere evenementen worden georganiseerd. Het landhuis is eigendom van de gemeente Ede en fungeert ook als trouwlocatie. Bezoekers kunnen elk weekend genieten van kunstexposities en koffieconcerten. De toegang tot de exposities is gratis, maar voor concerten wordt een toegangsprijs gevraagd.
Diashow met ruim 45 foto's langs de door mij in september 2023 gelopen route.
Bij boerderij de Engelenhoven kun je koffie drinken in De Wagenschuur.
In het Koetshuis vind je een pannenkoekenrestaurant. Bekijk het menu.