Zelf bomen herkennen  |  Bomen in Ede

Bomensoorten lijken nogal op elkaar. Soms is het al mooi als je weet dat iets een eik, berk of esdoorn is. Echt leuk wordt het als je ook de subtypes weet te herkennen. Bomen in de eigen tuin zijn al lastiger, omdat tuincentra vooral veel exoten verkopen, die je niet altijd maar even herkent. Zoek je een kaart met daarop alle bomen in de gemeente Ede in de openbare ruimte? [ klik dan hier ]


Een app gebruiken

Om bomen te herkennen, gebruik ik de app 'Picture This - planten' die elke binnen-en buitenplant herkent, maar ook elke boomsoort. Zie je ergens een boom staan, open de app, kies voor het fototoestel-icoontje en maak een foto van bladeren, takken of knoppen. Binnen een paar seconden weet je welke boom hier staat. Via 'Mijn Tuin' kun je mapjes aanmaken, waarin je de bomen kunt bewaren. Als een boom nog geen blad heeft of niet bloeit, is hij (voor mij in ieder geval) soms moeilijk te herkennen. De app heeft daar echter meestal geen moeite mee; een foto van een knop of een stuk bast is voldoende. De app heeft soms wel moeite met subtypes; zo klopt een gevonden braam niet altijd (>200 soorten), maar ook subtypes van de esdoorns (22 soorten), prunus (14 soorten), eiken (13 soorten), iep (20 soorten) of berk (12 soorten) worden niet altijd correct gedetermineerd.

naar App Store iPad ] - [ naar Google Play ] Andere apps: Pl@ntnet, Flora Incognita, Plantify, Plant App, Plantum, Plantsnap, Plant Identifier, Plantin en meer. Je kunt ze vaak eerst even gratis bekijken en daarna betaal je maandelijks of jaarlijks. 


Boeken om bomen te leren herkennen

Er zijn tientallen goede boeken voor het leren kennen van bomen.

  • Wil je bomen herkennen in hun winteruiterlijk, dan is het boek 'Winterflora | bomen en struiken' van Dirk Slagter (2013) een must.
  • Alle deelnemers aan de postcodeloterij hebben in 2022 het boek 'Bomen & Struiken in Nederland' kado gekregen. Achterin zit een handige losse veldgids voor de meest in Nederland voorkomende soorten.

Websites over bomen