Stadsparken in Ede

In september 2024 publiceerde het Amsterdamse stedenbouwkundig bureau MUST, in opdracht van de gemeente Ede, de 'Contourennotitie Ontwikkelkader Ede-Stad'. Het biedt (onbedoeld) een harde opsomming van de planologische missers van de gemeente op het gebied van sociale cohesie, openbaar vervoer, groenbeleid en realiteitszin. In deze 'misser' ga ik in op de klucht rond het stadsparkenbeleid in Ede. [ Klik hier ] als je deze contourennota zelf wilt inzien. Lees ook het artikel hierover in de [ Edese Vos ].


Het plan dat eerder al voorlag

In 2017 lag er een uitgebreid parkenplan op de tafel van de gemeente Ede. Ede zou de volgende parken gaan krijgen: (alle gemeentelijke teksten hierover zijn online nu niet meer te vinden)

  • Stadspark Ede-Centrum (+)
    Dit plan is inmiddels in uitvoering gegaan. Van een echt park is geen sprake; in het eerste deel is gewoon het gebied recht geschoffeld, zodat hier eenvoudiger een ijsbaan, kermis en een summerbeach kunnen komen. [ volg de ontwikkeling ervan ]
  • Buitenplaats Kernhem-Noord (-)
    Dit plan is geschrapt, omdat in het plangebied de nieuwe wijk Doesburgerbroek gaat komen. Van een buitenplaats is hier straks geen sprake. Hooguit vind je er straks wat groenstroken tussen de nieuwe bebouwing.
  • Landschapspark De Groene Wig (-)
    Is ook inmiddels grotendeels van de baan, omdat de gemeente recentelijk heeft besloten op de sportvelden van de Hoekelumse Eng een woon- en werkwijk te gaan bouwen. De sportvelden worden overgeheveld naar de Bennekomse kant van de A12, zodat ook hier het bestaande groene karakter verloren zal gaan. Hier is dus een eerder aangekondigde groene buffer, geheel uit de plannen geschrapt.
  • Stadspark Koekeltse Veld (+)
    Hiertoe behoren het Veldhuizerbos en de sportvelden hier. Is volledig gerealiseerd. Het mooiste deel van dit park, het Kees van Lohuizenpark, bleek begin 2024 ineens te zijn verdwenen ten faveure van een uitbreiding van de waterzuiveringsinstallatie hier. 
  • Landgoed Kernhem (+)
    Dit beslaat een deel van het vroegere landgoed en is in gebruik als zodanig. [ naar sectie Landgoed Kernhem ]

Wat rest er in het nieuwe plan?

De twee nog geheel te realiseren stadsparken: 'Buitenplaats Kernhem-Noord' en 'Landschapspark De Groene Wig' blijken beiden al niet meer in beeld te zijn.

Het nieuwe plan rept alleen nog van sleutelgebied (2):

Westerpark/Stadslandgoed Veldhuizen. Dat is natuurlijk leuk, maar dat park bestaat al. En daar is dus het qua natuur mooiste deel, het Kees van Lohuizenpark, begin 2024 juist verdwenen. Dit zonder enige vooraankondiging aan omwonenden. In dit huidige gebied is al een toegankelijk bos te vinden, zijn al trim- en sportfaciliteiten en een heus varkens-losloopgebied. Je kunt dit natuurlijk verder opleuken, maar in ruwe vorm is dit parkgebied er dus al.

 

 

Conclusie: De ambitie om door te groeien naar 100.000 inwoners binnen de kern Ede leidt tot een verschraling van het groen voor de directe omwonenden. Ontbreken van groen zal direct impact hebben op de gezondheid van mensen. In het nieuwe plan zijn dus twee grote en nog maar een paar jaar geleden aangekondigde parkgebieden geschrapt en wordt een bestaand parkgebied gebracht als iets nieuws en dat natuurlijk met een nieuwe naam. Dat is een bijzondere ontwikkeling. En geen goede. We noteren deze misser al vast op voorhand.


En de Groene Wig dan?

In sleutelgebied (5) komt nog wel de naam 'Groene Wig' voor, maar het woord groen zal daarin een lege huls blijken te zijn. De sportvelden hier zullen verplaatst worden en hier zal grootschalige kantorenbouw gaan plaatsvinden. En dan hebben we het over het historische landgoed Hoekelum, nog maar 'net' bekomen van de aanleg van de A12 en het oprukken van het Horapark. En waarvan de uitmonding van de spreng het loodje heeft gelegd door de aanleg van de Parklaan.

Met een beetje pech gaat men straks juist hier ook voor hoogbouw. In het ontwerp (pagina 22) wordt al aangegeven dat hier zeker tot 70m hoogte gebouwd mag gaan worden.

In 2017 werd hier dus een prachtig park aangekondigd, als groene wig tussen Bennekom en Ede, eind 2023 was dat plan ineens van tafel en eind 2024 is er al zelfs sprake van hoogbouw. Zo snel gaat dat. Het vertrouwen in de gemeente Ede waar het consistent beleid betreft, zal hiermee niet worden vergroot.

In de structuurvisie buitengebied Ede, van 2010, stond het nog zo.

Het ontwerp-bestemmingsplan Parklaan in 2015. De Groene Wig behouden was een voorwaarde voor het mogen aanleggen van de bocht over de Hoekelumse Eng. Nu de weg er ligt, speelt dat blijkbaar geen rol meer.