De Grotestraat heeft niet altijd gelopen waar hij nu loopt. Het meest noordelijke deel van de Grotestraat heette vroeger Boschpoortstraat. En bij de aansluiting en kruising met de Molenstraat zijn diverse panden afgebroken in de begin jaren '70. Gelukkig zijn er ook een aantal mooie panden bewaard gebleven. Zie ook bij 'Planologische Missers'. Alle recente foto's: (c) Allard Bijlsma.
TOEN: 1964. Gezien vanaf de kant van de Oude Kerk. Rechts ging je de Bergstraat in. In de verste zie je het pand van Geels aan de Grotestraat. De panden links zijn later afgebroken. Het pand rechts is dat van dokter Weijers. Bron: Gemeentearchief Ede.
TOEN: 1971. Het pand van dokter Weijers is afgebroken en het is nu een parkeerterrein. Later werd hierover de Molenstraat doorgetrokken, richting de Raadhuisstraat (richting rechts). Bron: Gemeentearchief Ede.
TOEN: circa 1970. Hier loopt nu de Molenstraat. Het meest linker pand is vervangen door nieuwbouw. Bron: Gemeentearchief Ede.
TOEN: 2021. Nieuwbouw op de plek van Pannekoek Brood&Banket en het parkeerterrein ernaast, tot aan de huidige Zeeman-winkel.
TOEN: circa 1970. Door de twee rechtse gebouwen loopt de huidige Molenstraat. Het pand links is vervangen door nieuwbouw. Bron: Gemeentearchief Ede.
TOEN: circa 1990. Hotel de Roskam en Broekhuis Brood&Banket zijn afgebroken. Hierover loopt nu de Molenstraat. Bron: Gemeentearchief Ede.
TOEN: 1970. Gezien vanaf de plek van het huis van dokter Weijers, richting de Oude Kerk. In het pand links zat toen een speelgoedwinkel van Blokker. Nu zit er een beddenwinkel. In het pand rechts zit nu de winkel Zeeman. Daar zat toen ijzerhandel R. Zomer. Bron: Gemeentearchief Ede.
NU: 2021. Midden op de foto (geel) is Zeeman.
TOEN: 1930. Bron: Historisch Museum Ede.
TOEN: 1971. Dezelfde plek. Delen van dit pand stammen al uit 1698. Het is gebouwd als jachthuis voor koning-stadhouder Willem III. Bron: Serc.
TOEN: 1992. Zicht richting de Molenstraat. Bron: Gemeentearchief Ede.
NU: 2021. Gezien vanaf de Oude Kerk, richting Molenstraat.
NU: 2022.