Startpunt: parkeerterrein bij de Zuid-Ginkel, gelegen aan de N224, ter hoogte van de schaapskooi.
RouteYou: (wandelen via een app): [routebeschrijving ]
Bushalte: er is geen bushalte in de buurt.
Afstand: 3,3 of 4,6 of 6,2 km.
Aantal stappen: 4400 of 6100 of 8200.
Wandeltijd: 45 minuten of 60 minuten of 1 uur en 20 minuten.
Laatst bijgewerkt: augustus 2023.
Scan de code: voor deze routebeschrijving.
Wat zie je: we maken een wandeling langs in ieder geval de Heidebloemplas. Via een extra lus kunnen ook de Plas van Gent en de Kreelse Plas bekeken worden. De langste twee routevarianten komen ook langs schaapskooi De Kreel.
Start de route bij punt (1) en loop via de aangegeven aanwijzingen en lijn in de kaart. Bij elk nummer is informatie over die plek opgenomen. Een (X) toont een plek waar je horeca vindt.
Uitleg bij de kaart: (1)= Natuurcentrum | (2)= camping en herberg Zuid-Ginkel | (3)= Heidebloemplas | (4)= Plas van Gent | (5)= Kreelse Plas | (6)= Eder Heide en Hessenweg | (7)= schaapskooi De Kreel | (8)= Belgenkamp 1914-1917.
- Start van de tocht is het parkeerterrein, direct aan de N224.
[1] Schaapskooi en heidevelden. - Neem direct vanaf het parkeerterrein het pad dat naar het noordoosten loopt, het campingterrein op. Hier staat aan de rechterzijde een geel bord, met de tekst: 'Wandelroute naar Natuurcentrum'.
- Ga na het wildrooster direct RA (= zandpad).
- Volg dit pad tot aan het einde van de camping Zuid-Ginkel en houdt daarna R aan (= zandpad van de camping af).
[2] Camping Zuid-Ginkel. - Volg dit pad tot een groter pad (met een fietspad ernaast) en ga daar LA (= Heidebloem Allee).
- Volg dit pad een kilometer, tot aan de Heidebloemplas.
- Ga even kijken op de steiger van deze waterplas.
(3)= Heidebloemplas. - Vervolg daarna de route en ga daarbij door een hek en loop door tot aan de verharde weg.
- Ga daar RA om de route te vervolgen (of LA als je de korte variant wilt lopen. Volg in dat geval de verharde weg, totdat je terug bent bij het Natuurcentrum).
- Ga het eerste zandpad LA (= Lageweg). Mocht het te nat en modderig zijn kun je de zijweg negeren en dan de volgende LA nemen).
- Loop door tot het einde van het pad en ga dan LA (= Kreelseweg).
Wil je hier de route inkorten met een klein half uur, loop dan niet door tot aan de Kreelseweg, maar ga iets eerder LA het zandpad in. Volg dit zandpad, met enkele bochten, tot je bij de schaapskooi De Kreel komt en ga daar RA en loop door tot het Natuurcentrum). - Neem de Kreelseweg totdat je bij de Plas van Gent komt.
Ga even kijken in de vogelkijkhut hier.
(4)= Plas van Gent. - Vervolg de Kreelseweg en ga het eerste zandpad LA.
- Loop door tot je in de bocht LA naar de Kreelse Plas kunt lopen.
- Volg de vlonder, totdat je aan de overzijde via een andere vlonder terug kunt naar de Kreelseweg.
(5)= Kreelse Plas. - Vervolg de Kreelseweg totdat je op de Eder Heide komt.
(6)= Eder Heide en Hessenweg. - Ga direct LA en volg de bosrand totdat je bij de schaapskooi De Kreel bent.
(7)= schaapskooi De Kreel.
(8)= Belgenkamp 1914-1917. - Vervolg de zandweg langs de bosrand totdat je aankomt bij het Natuurcentrum. Je kunt hier even ingaan, maar de route gaat hierna gewoon door.
[9] Natuurcentrum. - Neem direct vanaf het parkeerterrein hier, het pad dat naar het zuidoosten loopt, het bos in, dus van het Natuurcentrum af.
- Volg dit bos (= Konijnenbosch) tot aan de camping Zuid-Ginkel.
[2] De camping ligt bij de historische herberg Zuid-Ginkel, aan de al vanuit de middeleeuwen bekende Hessenweg. - Volg het pad langs en later door de camping en ga einde pad RA de zandweg in.
- Je komt zo weer uit bij het parkeerterrein waar we zijn gestart.
[1] Daar vind je ook weer de schaapskooi en diverse monumenten die betrekking hebben op de WO II. Je kunt hier eten en drinken in restaurant Juffrouw Tok.
LA=linksaf, RA= rechtsaf, RD= rechtdoor, L=links, R=rechts.
Deze parkeerplaats bij de oude herberg aan de Hessenweg, is in 2024 flink uitgebreid. Hier starten we de wandeling.
Uitleg bij de nummers in de kaart:
- [1] Schaapskooi en heidevelden.
We bevinden ons bij de historische herberg Zuid-Ginkel, aan de al vanuit de middeleeuwen bekende Hessenweg. Daar vind je ook een schaapskooi en diverse monumenten die betrekking hebben op de WO II. Je kunt hier eten en drinken in een restaurant. - [2] Camping Zuid-Ginkel.
De camping ligt in het historische gebied de Zuid-Ginkel. Dit is een kleine en knusse camping die ideaal is voor mensen die willen genieten van de natuur en rust. De camping biedt ruime kampeerplaatsen en comfortabele chalets, en is een perfecte uitvalsbasis voor het verkennen van de Veluwe. - (3)= Heidebloemplas.
De Heidebloemplas is een prachtige natuurlijke plas gelegen in het gebied Zuid-Ginkel bij Ede. Deze plas is via een slotensysteem verbonden met de Kreelse Plas, waar kwelwater vanuit de bodem omhoogkomt. Dit zorgt voor een unieke waterhuishouding in het gebied. De Heidebloemplas is een populaire bestemming voor wandelaars en natuurliefhebbers. In de periode 2019-2021 heeft de Heidebloemplas te maken gehad met grote droogte, waardoor alle vissen tijdelijk naar andere wateren zijn overgebracht. Gelukkig is de plas sinds 2023 weer goed gevuld na enkele natte winters.
- (4)= Plas van Gent
De Plas van Gent ligt aan de Kreelseweg in Ede, tussen de Kreelse Plas en de Heidebloemplas. Deze plas is bereikbaar via een goed onderhouden vlonderpad en aan het einde daarvan staat een vogelkijkhut. Het gebied is vooral bekend om zijn vogelobservaties, waaronder wilde eenden, ijsvogels en soms zelfs raven. De Plas van Gent maakt deel uit van het natuurgebied De Ginkel, dat weer onderdeel is van het landbouwgebied De Hindekamp.
- (5)= Kreelse Plas
De Kreelse Plas is een prachtige plek gelegen aan de Kreelseweg in Ede. Het is een ideale locatie voor natuurliefhebbers en wandelaars. De plas is ontstaan door smeltwater uit de ijstijden, wat heeft geleid tot een waterondoorlatende leemlaag in het gebied. Hierdoor zijn er meerdere watergangen, poelen en plassen ontstaan, waaronder de Kreelse Plas. Het gebied rondom de Kreelse Plas is drassig, wat betekent dat er voornamelijk elzen groeien, omdat deze bomen goed tegen natte omstandigheden kunnen
- (6)= Eder Heide en Hessenweg.
Heidevelden waren in het verleden belangrijk voor de schaapskuddes, waarvan de mest nodig was voor de akkers (potstalmest). Midden over de heide loopt de Hessenweg. Deze weg loopt hier al vanuit de laten middeleeuwen en vormde de verbinding met Duitsland. We lopen niet zelf over deze weg, maar zien hem op zo'n 75 meter afstand lopen (met het fietspad erlangs). - (7)= Schaapskooi De Kreel.
Een van de meest opvallende kenmerken van de Eder Heide is de aanwezigheid van een eigen schaapskudde. Deze kudde helpt bij het beheer van de heide door het gras kort te houden en de verspreiding van bomen en struiken te beperken - (8)= Belgenkamp 1914-1917.
Het Belgenkamp op de Eder Heide was een vluchtelingenkamp dat tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) werd opgericht om Belgische vluchtelingen op te vangen. Nederland bleef neutraal tijdens de oorlog, maar ontving een groot aantal Belgische vluchtelingen die de oorlog ontvluchtten. Het kamp bood onderdak aan duizenden Belgen en was een van de grootste vluchtelingenkampen in Nederland. De omstandigheden in het kamp waren relatief goed, met voorzieningen zoals scholen, werkplaatsen en medische zorg. De bewoners van het kamp probeerden een zo normaal mogelijk leven te leiden, ondanks de moeilijke omstandigheden. Langs de Hessenweg (zandweg met fietspad erlangs) vind je een herdenkingsteen en informatiebord (hier loop je niet langs).
- [9] Natuurcentrum.
Het Natuurcentrum geeft informatie over de natuur hier. Ook is hier een tuin met een kabouterroute voor kinderen. Je kunt hier wat eten en drinken en er is een winkeltje. Dit gebied is al zo'n 5000 jaar bewoond.
Wil je je inlezen, lees dan in ieder geval:
Diashow met ruim 45 foto's langs de door mij in september 2023 gelopen route.
Scan voor route in Atlas van Ede. Fotografeer deze code vanuit de telefoon en activeer deze webpagina met kaart, routebeschrijving en alle informatie.
Scan voor route in app RouteYou
Installeer hiervoor eerst de app op je telefoon, maak een foto van deze code en open zo de route in de app. Met behulp van GPS zie je waar je bent en waar je heen moet.
Bij start en finish van de route bevindt zich restaurant Juffrouw Tok (1). Restaurant Bloem dat hier ook zat, is december 2024 afgebrand en nog niet herbouwd. Ook bij het Natuurcentrum (9) kun je wat drinken en iets kleins eten.