Startpunt: noordzijde station Ede-Wageningen.
Afstand: 2 km. Aantal stappen: 3500.
Wandeltijd: 35 minuten. Laatst bijgewerkt: februari 2025.
Scan de code: om deze routebeschrijving in beeld te krijgen.
Wat zie je: we maken een wandeling vanaf station Ede-Wageningen naar station Ede Centrum en nemen daarbij de kortste en snelste route. Handige route dus als je haast hebt. De Stationsweg is een mooie historische en rustige (30 km) weg (fietsstraat) om langs te lopen. Je kunt ook deze route heen lopen en dan via één van de andere station-naar-station-routes weer terug gaan naar station Ede-Wageningen.
Start de route bij punt (1) en loop via de aangegeven aanwijzingen en lijn in de kaart. Volg de pijl. Bij elk nummer is informatie over die plek opgenomen. Een (X) toont een plek waar je horeca vindt.
(0)= station Ede-Wageningen (1)= kazernes | (2)= Noordplein | (3)= Keetmolen | (4)= Berkenlaan | (5)= Stationsweg | (6)= Oude politiebureau | (7)= Oude winkelstraten | (8)= Museumplein | (9)= station Ede-Centrum.
Let op: deze route is te lopen vanaf medio mei 2025.
- Verlaat station Ede-Wageningen via het einde van perron 1 en loop zo naar het Noordplein, via de kiss-and-ride.
[1] Kazernes - Steek het Noordplein schuin over tot aan de Stationsweg en ga daar RA (= Stationsweg).
[2] Noordplein - Ga hieronder verder bij punt [6).
Tot mei 2025 loop je zo:
- Verlaat station Ede-Wageningen via perron 1 en neem het pad richting de Frisokazerne.
- Loop voor de Friso- en Mauritskazerne langs.
- Ga na de Mauritskazerne RD en steek zo de Generaal Hackettlaan over (= Klinkenbergerweg).
- Steek vrij snel daarna LA de Klinkenbergerweg over en ga RD (= Berkenlaan).
- Neem eerste weg RA (= Stationsweg.
- Loop deze weg geheel af tot restaurant Dixie's (huisnummer 2).
[3] Keetmolen
[4] Berkenlaan
[5] Stationsweg - Ra daar RD en houd schuin L aan (= Nieuwe Stationsstraat).
[6] Oude politiebureau
[7] Oude winkelstraten - Loop door totdat je bij station Ede-Centrum bent.
[8] Museumplein
[9] Station Ede-Centrum
LA=linksaf, RA= rechtsaf, RD= rechtdoor, L=links, R=rechts.
Wil je je inlezen, lees dan in ieder geval:
De Keetmolen
Officierswoningen Berkenlaan
Het oude politiebureau aan de Breelaan
Uitleg bij de nummers in de kaart:
- [0] Info Station Ede-Wageningen.
Het huidige station stamt uit 2024 en verving het in 1983 geopende vorige station. Het eerste station opende hier op 26 mei 1845. - [1] Kazernes uit 1906
Mauritskazerne: Gebouwd in 1904, diende de Mauritskazerne aanvankelijk als infanteriekazerne en werd later de verblijfplaats van het 11e Regiment Infanterie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de kazerne gebruikt door de Duitse bezetter en omgedoopt tot Kommodore Bonte Kaserne. Na de bevrijding werd de kazerne tijdelijk gebruikt door Canadese troepen en later voor de opleiding van gewondenverzorgers. In de jaren 50 was de Lucht Afweer School (LuAS) hier gevestigd. In 2011 werd de kazerne overgedragen aan de gemeente Ede en maakt nu deel uit van het woningbouwproject "Veluwse Poort".
Frisokazerne (vlakbij perron 1): Ook gebouwd in 1904, werd de JWF-kazerne aanvankelijk aangeduid als Infanteriekazerne II. Tijdens de mobilisatie voor de Eerste Wereldoorlog werden hier militairen uit heel Nederland ondergebracht. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de kazerne, net als de Mauritskazerne, gebruikt door de Duitsers en omgedoopt tot Kommodore Bonte Kaserne. Na de oorlog werd de kazerne gebruikt als interneringskamp voor NSB'ers. Sinds 2014 is de kazerne de thuisbasis van Akoesticum, een landelijk oefencentrum voor podiumkunsten. - [2] Ontwikkeling Noordplein
In 2024 is het oude station hier afgebroken en is aan de andere zijde van het spoor eennieuw station geopend. Hier stonden vroeger de bussen en taxi's. In 225 is het omgetoverd tot een plein met kiss-and-ride, fietsenstalling voor 1700 fietsen en scooters en een nieuwe Westtunnel voor fietsers en wandelaars. Op termijn zullen er ook appartementen op dit plein gaan verschijnen. - [3] Keetmolen en het Witte Hindepark.
Aan je rechterzijde zie je de Keetmolen. Dit is een zogenaamde beltmolen uit 1857 en draait nog (vrijwel) elke vrijdag. Hij is dan ook (gratis) te bezichtigen. Het Witte Hindepark bevat veel soorten oude bomen. Ze behoorden tot de tuin van het hier tot 1975 aanwezige Hotel De Witte Hinde. Diverse bomen zijn meer dan 100 jaar oud. Meest opvallend zijn de brede oude zomereiken. - [4] Berkenlaan
Deze woningen werden rond 1920 gebouwd voor officieren van het Nederlandse leger. De huizen waren destijds zeer modern en voorzien van luxe zoals stromend water en gas. De woningen zijn gebouwd in de neorenaissancestijl, wat te zien is aan het spekwerk (rode baksteen en licht gekleurde zandstenen banden). Sommige huizen hebben boven de voordeur een smeedijzeren bovenlicht met een levensboom. Tegenwoordig zijn deze woningen nog steeds bewoond en vormen ze een karakteristiek onderdeel van de Berkenlaan. Ze zijn een herinnering aan de tijd dat Ede een belangrijke garnizoensstad was. - [5] Stationsweg
Rond 1850 was de Stationsweg een grindweg die liep van Wageningen tot Barneveld. De opening van het station Ede-Wageningen in 1845 maakte de weg belangrijker als verbindingsroute. De Stationsweg werd einde 19e eeuw een statige weg vanaf het dorp Ede naar de buurt Manen, gelegen bij station Ede-Wageningen. De weg liep door het prachtige landschap van het Maanderzand, wat aantrekkelijk was voor welgestelde inwoners om er grote huizen te bouwen. Met de komst van de eerste kazernes in 1904, zoals de Mauritskazerne en de Johan Willem Frisokazerne, werd de Stationsweg een belangrijke militaire route. Tegenwoordig is de Stationsweg een verkeersluwe fietsstraat geworden, met plannen om deze verder te ontwikkelen als onderdeel van een fietsroute die voorjaar 2025 gereed was. - [6] Oude politiebureau
Het gebouw begon als villa Heesterheide, gebouwd in 1928. Het was een statige villa gelegen op de hoek van de Stationsweg en de Breelaan. Tijdens de Tweede Wereldoorlog, tussen 1941 en 1947, werd de villa verbouwd tot politiebureau. Het gebouw kreeg een traditionalistische stijl met een rechthoekige hoofdvorm en een overkragend schilddak. Vanaf 1946 werd het officieel in gebruik genomen als politiebureau. Het bleef in gebruik tot 1980, toen een nieuw politiebureau werd gebouwd en het oude gebouw werd geïntegreerd in de nieuwe structuur. Tegenwoordig is het oude politiebureau omgebouwd tot een horecagelegenheid, bekend als restaurant Moeke. - [7] Centrum en winkelstraten.
Vanaf hier kun je het centrum van Ede inlopen. De bekende winkelstraten zijn het Maandereind en de Grotestraat. Via de Grotestraat kom je bij de Oude Kerk en kun je naar het marktplein lopen. - [8] Museumplein
Het plein is vernoemd naar het Historisch Museum Ede, voorheen gevestrigd in het oude stationswgebouw, dat een schat aan informatie, objecten, foto's en schilderijen bood die de verhalen van Ede tot leven brachten. Het museum is nu in Cultura te vinden (Molenstraat). Het Museumplein is nu een plek met terrassen van de omliggende horeca en waar regelmatig kleinschalige evenementen plaatsvinden. - [9] Station Ede-Centrum.
Het stationsgebouw, een rijksmonument, dateert uit 1902 en is in 1990 door de gemeente Ede gerestaureerd en gerenoveerd. In dit gebouw was tot 2015 het Historisch Museum Ede gevestigd. Voorheen waren er ter hoogte van het station aan de andere zijde van het spoor enkele rangeersporen voor het laden en lossen van goederen. Hier werd in de jaren 90 een plantsoen met parkeerplaatsen aangelegd. Voor het station vind je het uitgaansbied van Ede.
Prachtige huizen aan de Stationsweg
Museumplein voor station Ede-Centrum
Museumplein
In het station zijn meerdere horecagelegenheden (in de tunnel). Op het Noordplein vind je cafetaria Kappa-Docie. In het centrum van Ede en rond het Noordplein zijn vele gelegenheden te vinden om wat te drinken of wat te eten.