59. De Drieberg  | Mooi rond Ede

Eén van de mooie plekjes rond Ede, waarvan Edenaren vaak niet weten waarom dit plekje zo speciaal is. De Drieberg maakt deel uit van de Veluwse stuwwal die is ontstaan in de voorlaatste ijstijd, het saalien. Op de heuvel liggen vijf grafheuvels. Deze zijn ruim 4000 jaar oud en dateren daarmee uit de Laat Nieuwe Steentijd en de bronstijd. De grafheuvels zijn in 1924 vermoedelijk geplunderd. Ook hebben er paden over de heuvel gelopen die, onder andere door defensievoertuigen, diep uitgesleten waren. In 1967 zijn de grafheuvels gerestaureerd. De grootste concentratie grafheuvels ligt op de Veluwe: ongeveer 640 in totaal, en daarvan zijn er niet veel zo mooi gelegen als de vijf op de Drieberg, op de Ginkelse Heide. Alle foto's: (c) Allard Bijlsma.


Op de Drieberg, liggen 5 (en niet 3) grafheuvels. De vijf heuvels vormen het restant van koepelgraven van het klokbekervolk dat ongeveer 2000 jaar voor Christus naar deze streek kwam. Waarschijnlijk hebben latere Germanen op deze grafheuvels voor Wodan, Donar en Freya grafheuvels geplaatst. Nergens zijn zoveel urnen met de as van door de Germanen verbrande lichamen gevonden als hier. De naam Ede zou afgeleid kunnen zijn van êd, dat brandstapel betekent. Zo kwam deze omgeving wellicht aan haar naam.  De grafheuvels zijn ruim 4000 jaar oud. Vermoedelijk zijn de grafheuvels in 1924 geplunderd. Ook hebben er paden over de heuvels gelopen die onder andere door militaire voertuigen, diep uitgesleten waren. In 1967 zijn de grafheuvels gerestaureerd. Bron: Geografisch wandelen.


Je kijkt richting de Hessenweg, de eeuwenoude route van Arnhem naar Amersfoort. Die loopt tussen de Drieberg en de bosrand van de Noord-Ginkel. De grafheuvels zijn eenvoudig te herkennen als kleine verhogingen. De foto's zijn genomen, staand bij de grafheuvels.



Als de avond valt

Kom je met de auto, dan kun je parkeren bij P De Drieberg, aan de N224. Je loopt dan in 10 minuten naar de grafheuvels. Het gebied is een losloopgebied voor honden. Ook op loopafstand vanaf P De Drieberg: loopgraven WO I en monument Belgisch Vluchtoord WO I.