Geluidsoverlast en -wering  |  Duurzaamheid

In de gemeente Ede lopen diverse projecten, die tot doel hebben de geluidsoverlast van verkeer voor bewoners te verkleinen. Aparte aandacht is er voor geluidsoverlast van vliegtuigen. Missen er projecten? Geef ze door via dit [ formulier ]. 

Geluid wordt door iedereen anders geïnterpreteerd. Er wordt gerekend met gemiddeld geluid (Lden). Dat is het geluid van de omgeving van de hele dag, inclusief de pieken. Je ervaart echter vooral hinder van de pieken (Lmax) en niet van het gemiddelde geluid. Er wordt gevreesd voor overlast (Lmax) van tot zo'n 65 decibel. Uit onderzoek blijkt dat bij een belasting van 48 decibel 15 procent van de mensen daar (ernstige) hinder van ondervindt. Bij 53 decibel geldt dat voor ruim een kwart van de mensen. Een belasting van 58 decibel, vergelijkbaar met een draaiende wasdroger, bezorgt 41 procent overlast. Voor een goede nachtrust kunnen de meeste mensen niet meer dan 35 decibel ervaren. Bron: stop4deroute.nl. Alle foto's: (c) Allard Bijlsma.


Geluidsoverlast | aanvliegroute Schiphol

Ede ligt op dit moment in de route van opstijgende vliegtuigen, die vanaf Schiphol opstijgen en vliegen richting Duitsland, Zuid-Oost Europa, het Midden-Oosten en Azie.  Deze vliegtuigen vliegen boven Ede op ongeveer 4000-5500 meter. Er liggen plannen voor een vierde aanvliegroute naar Schiphol, die ook Ede zal schampen. Deze vliegtuigen vliegen een stuk lager, op zo'n 2200 meter hoogte, maar maken aanzienlijk minder lawaai dan de opstijgende vliegtuigen, omdat de motoren tijdens het dalen niet op volle kracht draaien. Jaarlijks zullen zo'n 42.000 vluchten via deze route aan komen vliegen (= 19% van alle invliegende verkeer).

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat stelt dat de herindeling van het luchtruim nodig is vanwege efficiënter gebruik en beheer van het luchtruim, verduurzaming om de invloed van de luchtvaart op klimaat en hinder te verminderen en verruiming van civiele capaciteit en militaire missie-effectiviteit. De route zal in 2024 definitief worden vastgesteld.

Website: https://www.stop4deroute.nl/ voor meer informatie, berekeningen en de mening van bewoners van onze regio.


Geluidsoverlast | opstijgroute Schiphol

Via de website https://www.flightradar24.com/ kun je real-time zien welke vliegtuigen over Ede vliegen. In dit voorbeeld van 14 maart 2023, zie je twee op Schiphol opgestegen vliegtuigen die net ten zuiden van Ede langsgaan. Soms gaat de route exact over of iets ten noorden Ede. Deze vliegtuigen hoor je goed, omdat ze nog op volle kracht aan het opstijgen zijn. 20.626 feed is 6.286 meter, 16.625 feed is 5.067 meter. Elke paar minuten komt een volgend vliegtuig over Ede via deze opstijgroute.


Gepland: geluidswal A12 wordt zonnewal

In december 2022 heeft Rijkswaterstaat bepaald dat zonnepanelen op de geluidswal bij Ede, geen overlast zullen opleveren voor automobilisten en omwonenden. De coöperatie ValleiEnergie mag nu de zonnewal gaan ontwikkelen. De zonnepanelen op de geluidswal gaan energie opwekken voor ruim 600 huishoudens. Grote voordeel van plaatsing hier is, dat er geen openbare ruimte verloren gaat. De geluidswal ligt er namelijk al. [ naar bericht gemeente Ede ].


Wijnbouw op geluidswal langs de A12

Een handig gebruik van een geluidswal langs de snelweg A12: in de geluidswal zijn een bioscoop en parkeergarage gebouwd en er bovenop vind je een heuse wijngaard. Verder fungeert de geluidswal als groene buffer voor de wijk Rietkampen. Je kunt er overheen wandelen en fietsen.


Appartementen langs de wijk Kernhem | geluidswering

Je zal het niet snel bedacht hebben, maar de appartementen langs de N224 in de wijk Kernhem, fungeren (ook) als geluidswal voor de wijk erachter. De lijn toont de appartementen.


Geluidswal Parklaan | ter hoogte van de Berkenlaan

In 2020 is het eerste stuk van de Parklaan aangelegd, ter hoogte van de Mauritskazerne. In overleg met de bewoners van de Berkenlaan, is afgesproken dat er daar een geluidswal zou komen. Het is een begroeid talud, met daar bovenop een geluidsmuur.


Geluidswal langs de A30

Overal langs de snelwegen kom je geluidsmuren en -wallen tegen. Deze muur staat ter hoogte van de Meikade, net buiten Ede. Gezien vanaf het viaduct over de A30.


Geluidsmuur Parkweg | spoorlijn

Einde 2022 is ter hoogte van de kop van de Parkweg een geluidsmuur opgetrokken tussen de straat en de spoorlijn nabij station Ede-Wageningen.

Als in 2024 de fietsenstalling aan de overzijde van het spoor wordt afgebroken, komt hier een aarden wal met ook een geluidsmuur.