De Amsterdamseweg was de weg vanuit het dorp, naar het noordwesten: Amersfoort, Utrecht en Amsterdam. Inwoners met wat meer geld lieten hier vanaf einde 19e eeuw een mooi huis neerzetten en dat is zo doorgegaan tot na de Tweede Wereldoorlog. De weg loopt nu dood op de N224. Alle recente foto's: (c) Allard Bijlsma.
Huize Stompekamp
TOEN: circa 1905. Gebouwd in 1850. Dit huis is afgebroken. Twee toegangspilaren overgebleven van de oude Stompekamp staan nu aan het erf van een huis aan de Stompekamperweg. Dat zijn dus nog twee 'functionele' restanten. De tekst 'Stompekamp' staat er ook op. Bron: ansichtkaart.
NU: 2021. Dit pand staat nu op de plek van de vroegere Stompekamp.
TOEN: onbekend. Bron: ansichtkaart.
NU: 2021. Dit huis is nu in gebruik bij De Bunte.
Het oorspronkelijke huis werd gebouwd in 18501. Het was een imposante villa die in de loop der jaren verschillende functies heeft gehad. In 1955-1956 liet de welgestelde bouwondernemer H. van den Top een nieuwe, kasteelachtige villa bouwen op de plek van het oude huis. Dit nieuwe gebouw werd in 1964 ingericht als opleidingscentrum voor Amfas/RVS2. Sinds enige jaren is de villa in handen van bouwbedrijf Zegers. Hoewel het oorspronkelijke huis is afgebroken, zijn er nog steeds twee toegangspilaren overgebleven van de oude Stompekamp. Deze staan nu aan het erf van een huis aan de Stompekamperweg en dragen nog steeds de naam 'Stompekamp’. Gegenereerd via CoPilot.
Noorderkerk
TOEN: rond 1905. Bron: ansichtkaart.
NU: 2021
NU: januari 2022
NU: november 2023
De Noorderkerk in Ede heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot het begin van de 20e eeuw. De kerk werd oorspronkelijk gebouwd als gereformeerde kerk in 1903. Het ontwerp is van de Edese architect Albert Kool en de bouwstijl is eclectisch, met elementen van neorenaissance en rationalisme. Een opvallend kenmerk van de kerk is het grote gebrandschilderde venster aan de straatzijde. In de jaren 1920-1930, toen er veel militairen in Ede waren gelegerd, bleek de kerk te klein. Daarom werden er galerijen aan de noord- en zuidzijde toegevoegd om meer zitplaatsen te creëren. In 1939, na de bouw van de Zuiderkerk (nu bekend als de Beatrixkerk), kreeg de kerk de naam Noorderkerk1. De kerk bleef in gebruik tot 2011, toen de Gereformeerde Kerk het gebouw verkocht aan Alvis Vastgoed. Sindsdien zijn er verschillende initiatieven geweest om de kerk te behouden en te gebruiken voor diverse activiteiten, zoals concerten en exposities. Gegenereerd via CoPilot.
Buitenzorg
TOEN: circa 1907. Bron: Gemeentearchief Ede. Gebouwd in 1895.
NU: 2019
NU: 2019
TOEN: circa 1910.
Restaurant Buitenzorg in Ede heeft een geschiedenis die teruggaat tot 1842. Het begon als een buitenhuis met een koetshuis, eigendom van de heer Waller, die oliën importeerde uit Indië. Het gebouw had een koloniale stijl, geïnspireerd door Java. In 1871 werd het pand omgebouwd tot een meisjeskostschool, maar na de sluiting van de school in 1874 werd het een hotel en restaurant. Het etablissement werd gerund door de familie Pieterse en had 19 hotelkamers. Veel prominente figuren, zoals minister Colijn en schrijver Arthur van Schendel, bezochten Buitenzorg. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het pand door de Duitsers gevorderd en na de bevrijding door de Canadezen gebruikt als tijdelijk ziekenhuis voor oorlogsslachtoffers. Later fungeerde het ook als opvangcentrum voor Indonesische gezinnen. Sinds 1974 is het pand in bezit van de familie De Kruif. Zij hebben het pand door de jaren heen verschillende functies gegeven, waaronder een discotheek en een grand café. Gegenereerd via CoPilot.
Deze foto's september 2024.