Wolkensoorten | landschap

Als je aan het wandelen en fietsen bent rond Ede en je kijkt omhoog, dan zie je elke dag weer andere soorten van bewolking.
Bezoek de [ Wolkenatlas ] als je hier meer over wilt weten.  (c) alle foto's op deze pagina: Pixabay, behalve als anders vermeld.


Deze bewolking is in te delen in een aantal hoofdtypen:


Hoge bewolking (6-12 km)

Middelhoge bewolking (2-6 km)

Altostratus (bron: Wikipedia)

Nimbostratus (bron: Wikipedia)

Lage bewolking (lager dan 2 km)


Edese luchten

Ik ga in principe alleen op pad om te fotograferen als het licht bewolkt is. Hoge bewolking en stratus-bewolking geeft de mooiste resultaten.

Altostratus (beetje grijs weer). Eigen foto.

Cirrus (prachtige dag). Eigen foto.

Cumulus (bui in aantocht). Eigen foto.

Stratus. BT A12. Eigen foto.

Cirrocumulus. Eigen foto.

Nimbostratus. Parkweide. Eigen foto.

Een rolwolk duidt op naderend onweer en een koufront. Bij een naderend koufront duikt koude lucht onder de warme lucht. In de stijgende warme lucht ontstaat onweer en regen. Als vochtige lucht stijgt, condenseren waterdeeltjes in de koudere lucht tot druppels. Gaat dat heel plotseling, dan ontstaat vaak ook onweer. Na het passeren van een koufront, kan de temperatuur ineens een stuk lager zijn. Deze foto's: 9 juli 2024. Zicht op de Parkweg vanaf De Witte Hinde. Eigen foto's.

Deze foto's van de rolwolk zijn genomen door (c) Christel van Westerik, ook op 9 juli 2024. Met zicht op de oude ENKA-fabriek en de Hartogshof in aanbouw.