Startpunt: parkeerterrein aan de Eikelakkers in Ede-Noord. Je kunt ook in de buurt van het beginpunt komen met buslijnen 1, 107 (naar en van Putten) en 108 (naar en van Apeldoorn) en dan uitstappen bij het gemeentehuis, halte Centrum/Raadhuisstraat.
In Google Maps: 52.04872538680145, 5.676492423436454
Afstand: 3,6 km. Aantal stappen: 4800. Wandeltijd: 50 minuten.
Laatst bijgewerkt: september 2023. Scan de code: om de routebeschrijving in beeld te krijgen.
Wat zie je: we maken een wandeling langs en rond de Kreelseweg, dwars door het Edesebos heen. We passeren het waterwingebied van Ede en meerdere historische bankjes in het bos. Het grootste deel van de wandeling gaat door een hondenlosloopgebied.
Start de route bij punt (1) en loop via de aangegeven aanwijzingen en lijn in de kaart. Volg de pijl. Bij elk nummer is informatie over die plek opgenomen. Een (X) toont een plek waar je horeca vindt (bereikbaar via Raadhuisstraat/ Molenstraat). Bij [B] vind je een bushalte.
Uitleg bij de kaart: (1)= oude Kreelseweg en waterput | (2)= oudse vuilnisbelt van Ede | (3)= 't Immeloo | (4)= waterwingebied | (5)= Bankje van Bentinck | (6)= Bankje van Bor de Bont | (7)= loopgraven Eder Heide | (8)= De Traa tussen bos en heide | (9)= MTB-fietsroute | (10)= wadi Op den Berg.
- Start van de tocht is het parkeerterrein aan de Eikelakkers in Ede-Noord.
- Ga bij huis aan de Eikelakker 2 LA het voetpad in, richting een appartementengebouw. Op deze plek staat een bord over 4 uur parkeren. Je loopt hierbij langs een gekleurde glascontainer.
- Einde voetpad rechts aanhouden en dan RA het verharde pad in. Je loopt onderlangs de appartementen aan de Lange Akkers.
- Na de appartementen LA (= Lange Akkers).
[1] Kreelseweg en watermeetput. - Ga RA het hellinkje af naar de N224.
- Steek hier de weg voorzichtig over en ga RA de Kreelseweg in.
[2] Oudste vuilnisbelt van Ede.
[3] Imkerij 't Immeloo. - Ga rechtdoor bij het wildrooster en volg het zandpad.
- Eerste zandpad LA. Steek het betonnen fietspad over en ga RD het Edesebos in.
- Neem na de waterwinput 20 (zie je links) het tweede bospad RA. Dit bospad staat in een hoek van 45 graden op het huidige pad.
(zie je waterwinput 21, dan ben je iets te ver)
[4] Waterwingebied Vitens. - Houd links aan op dit zandpad. Er voegt zich een MTB-pad bij het looppad. Pas op voor snelle fietsers!
- Vervolg dit pad na het 'Bankje van Bentinck'.
[5] Bankje van Bentinck. - Neem het eerste zandpad RA. Dit is een grassig pad tussen varens door. Je passeert al snel de waterwinput 30.
- Einde zandpad LA. Steek hierbij het betonnen fietspad over en neem dan het zandpad LA (= Kreelseweg).
- Ga na het 'Bankje van Bor de Bondt' RA.
(wil je ook loopgraven zien, dan moet je vanaf hier een stippellijntje heen en terug lopen).
[6] Bankje van Bor de Bondt.
[7] Loopgraven Eder Heide.
[8] De Traa tussen bos en heide. - Eerste zandpad RA. Dit is een zogenaamde 'holle weg', door regenwater uitgesleten.
- Houd bij een splitsing rechts aan en vervolg het pad verder naar beneden.
- Ga bij meerdere afslagen RD en vervolg het pad verder naar beneden.
- Houd links aan bij een vierkant houten paaltje (op de achterzijde een pijl voor een rode route).
- Einde pad RA, vóór het hekje en de N224. Ga dus niet door het hekje heen.
[9] MTB-fietsroute. - Na een bankje LA een smal pad in en loop door naar het hek en ga die door.
- Steek hier voorzichtig de N224 over, ga door een klein stukje bos en dan RA de weg Cornelis Dopperlaan in.
[10] Wadi Op den Berg. - Houd rechts aan op de weg 'Op den Berg' en ga daarna LA (= Op den Berg).
- Vervolg deze weg totdat je terug bent bij het startpunt van deze wandeltocht.
LA=linksaf, RA= rechtsaf, RD= rechtdoor, L=links, R=rechts.
Wil je je inlezen, lees dan in ieder geval:
Wil je de loopgraven zien, dan moet je een (klein) stukje van de route afwijken. Zie de stippellijntjes op de kaart.
Uitleg bij de nummers in de kaart:
- [1] Kreelseweg en watermeetput.
De Kreelseweg vormt een al eeuwenoude route vanuit het dorp Ede met de bewoning aan de Kreel. Op de heide kruist die de middeleeuwse Hessenweg. Nu is het een zandweg door het bos, die na de Traa doorloopt over de Eder Heide, tot ver na de Kreelse Plas. In het bos zie je overal waterputten, waar drinkwater wordt opgepompt. Zie ook bij [4]. - [2] Oudste vuilnisbelt van Ede.
Nog net voor het wildrooster, zie je links een kleine bult liggen. Dit is de oudste vuilnisbelt van Ede. Die was niet van de gemeente, maar van een particulier, de heer Koetsier. Van 1934 tot 1960 haalde hij alle afval op bij wie een 'abonnement' daarop nam. In 1960 nam de gemeente zijn taak over. In Podcast 3 ga ik hier uitgebreid op in. - [3] Imkerij 't Immeloo.
Rechts zie je een reeks bijenkasten. Leden van een vereniging beheren die. Deze bijen hoor je in het voorjaar boven de dennenbomen en in de late zomer boven de heidevelden. - [4] Waterwingebied Vitens.
Het waterwingebied van Vitens in het Edese Bos is een belangrijk gebied voor de drinkwatervoorziening van Ede en omgeving. Dit gebied levert jaarlijks ongeveer 3,5 miljoen kubieke meter schoon drinkwater aan zo'n 46.000 mensen. Het water dat hier wordt gewonnen, staat bekend als het schoonste grondwater van Vitens. Tijdens een wandeling door het Edese Bos kun je verschillende constructies tegenkomen, zoals uit de grond stekende buizen, putten met deksels en pompgebouwen. Deze zijn allemaal nodig voor het oppompen en verwerken van het grondwater. - [5] Bankje van Bentinck.
Het bankje van Bentinck, ook wel bekend als de Graaf Bentinckbank, bevindt zich in het oostelijke deel van het Edese Bos. Dit monument bestaat uit twee bankjes en een stenen muur met een plaquette. Het werd op 3 november 1952 aangeboden aan graaf W.F.C.H. Bentinck ter ere van zijn veertigjarig jubileum als heer van Kernhem. Dit was een dankbetuiging van de Edese burgerij omdat de graaf het landgoed jarenlang vrij toegankelijk had gehouden voor het publiek - [6] Bankje van Bor de Bondt.
Het bankje van Bor de Bondt bevindt zich aan de rand van het Edese Bos, aan de Kreelseweg. Dit bankje is opgedragen aan Bor de Bondt en zijn tijdgenoten, met de inscriptie "1904 – 2004". Bor de Bondt was een bekende aannemer in Ede en werd honderd jaar oud. Het bankje is geschonken door zijn familie ter nagedachtenis aan hem. Het ontwerp van het bankje is vergelijkbaar met dat van de Graaf Bentinckbank, wat het een herkenbare en opvallende plek maakt in het bos.
- [7] Loopgraven Eder Heide.
De loopgraven op de Eder Heide zijn historische overblijfselen die voornamelijk werden gebruikt voor militaire oefeningen. Er zijn twee belangrijke sets loopgraven: Loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog (1917): Deze bevinden zich aan de linkerkant van de Kreelseweg als je het Edese Bos verlaat en de Eder Heide betreedt. Ze werden aangelegd om soldaten te trainen in het bouwen van verdedigingsstellingen, geïnspireerd door de loopgraven aan het westelijke en oostelijke front in België en Frankrijk. Oefenloopgraven van vlak voor de Tweede Wereldoorlog: Deze liggen aan de rechterkant van de Kreelseweg. Ook deze loopgraven werden gebruikt voor militaire training, maar dan in de periode vlak voor de Tweede Wereldoorlog. Het gebied, bekend als de 'Kreelse Kop', heeft geen echte gevechten gezien, maar diende als oefenterrein voor de militairen die in Ede waren gelegerd.
- [8] De Traa tussen bos en heide.
Een Traa is een strook om gebieden af te grenzen en had vaak een rol als brandgang. Door tussen rijen bomen een strook grond kaal te houden, hoopte men bij een bosbrand het overspringen te voorkomen. - [9] MTB-fietsroute.
Rond Ede liggen de langste en tot de mooiste behorende MTB-fietsroutes van Nederland. Er zijn meerdere trajecten uitgezet en die zijn te combineren. De routes zijn niet allemaal even eenvoudig te rijden; enige ervaring met schuine bochten is wel handig. MTB-rijders verstoren op diverse plekken de langs de route liggende slapen wilde zwijnen en reeën. Ook de relatie met wandelaars (met honden) is niet altijd even best. Veel routes zijn uitgezet, pal langs de oude rijkswegen. Bedoeling is dat je de routes tegen de klok in rijdt. Naast de lengte, zit de moeilijkheid ook in het aantal te overbruggen hoogtemeters. - [10] Wadi Op den Berg.
De wadi aan de N224/Op Den Berg in Ede is een belangrijk onderdeel van het stedelijke waterbeheer. Een wadi is een greppel of ondiepe sloot die wordt gebruikt om regenwater op te vangen en te laten infiltreren in de bodem. Dit helpt om overbelasting van het riool te voorkomen en draagt bij aan de aanvulling van het grondwater. In een [ video ] laat ik de wadi zien tijdens zware regenval.
Diashow met ruim 35 foto's en acht korte video's langs de door mij in september 2023 gelopen route.
Imkerij 't Immeloo
Imkerij 't Immeloo
Hier waren wilde zwijnen
In de directe nabijheid van de route is geen openbare horeca te vinden. Wel kun je na afloop naar het centrum lopen (10 minuten). Rond de Molenstraat en het Marktplein kun je op meerdere plekken wat eten en drinken. Looproute: Raadhuisstraat, Molenstraat. Vanaf daar loop je ook weer in 10 minuten naar station Ede-Centrum.