Onderhoud van bomen

Voor het onderhoud van bomen huurt de gemeente Ede steeds een gespecialiseerd bedrijf in.  Alle foto's (c) Allard Bijlsma.


Onderhoud in het Witte Hindepark

Augustus 2024 was een bedrijf een week bezig met het wegsnoeien van dood hout uit de bomen van het Arboretum 'Witte Hindepark'. Grappig te zien hoe men dode bomen aftopt en niet omzaagt, omdat anders een kapvergunning nodig is. Bomen die zichtbaar aan het afsterven zijn, daar komt men niet aan, want ze mogen alleen dood hout wegsnoeien. Eerst moet de boom doodgaan (en omvallen), pas dan doet men daar iets aan. En omvallen, dat gaat hier het hele jaar door. Het duurt dan meestal weken voordat er iemand bijkomt.

Onderhoud werkt als volgt: met een hoogwerker worden de kruinen bekeken. Alle dode hout wordt eruit geslagen of gezaagd. Dit wordt direct in een houtversnipperaar gedaan, die in een eigen opvangbak de snippers opslaat. Voordeel is dat de omgeving direct schoon is. Nadeel is dat het hout niet in het park zelf komt, wat de biodiversiteit niet ten goede komt. Ander nadeel is dat er steeds zwaardere machines door het park rijden, waardoor de grond in elkaar wordt geperst en langzaam aan alle begroeiing hier sterft, doordat wortels niet meer voldoende lucht krijgen. Ook de grasmaaiers zijn inmiddels megamachines geworden. Onderhoud is een kostenpost geworden en de natuur is daar ondergeschikt aan. Het Witte Hindepark is een uniek park in Ede, met grote historische waarde, maar er wordt helaas alleen globaal onderhoud aan gepleegd.

Op 23 februari 2024 waaide er nog een boom om aan de achterzijde van De Witte Hinde. In de winter van 2023/2024 waaide ook een Valse Acacia om, pal naast het gebouw. Pas na weken werden de restanten weggezaagd en afgevoerd. In oktober 2023 werd de totale onderbegroeiing, van struiken tot jonge bomen, volledig weggezaagd. Dit had weinig met onderhoud te maken: men wilde voorkomen dat zwervers hier (weer) hun tenten gingen opzetten. Voorjaar 2024 was hierdoor de gehele begroeiing in de war, met een wildgroei van brandnetels tot gevolg. Van een leuk toegankelijk park was op dat moment geen sprake meer.


Snoeien Amerikaanse eik op Noordplein

Op 9 juli werd een eik uit 1960 gesnoeid, om op 4 augustus doorgang te kunnen verlenen aan het transport van de Westtunnel. Uiteindelijk bleek dat er veel meer ruimte over bleef dan men dacht, waardoor het snoeien een stuk minder fors had mogen uitvallen.