De hoogbouwflats in deze wijk kennen hun ontstaan in de periode 1960-1980. Het is de tijd van de galerijflats en huizen met platte daken. Een galerijflat is een flatwoning waarbij de voordeur uitkomt op een aan de buitenkant gelegen loopgang. Een galerijflat heeft meerdere verdiepingen met woningen boven elkaar. Tot de jaren '50 bouwde men vooral portiekflats van maximaal drie verdiepingen. Door de opkomst van de lift, kon men vanaf de jaren '60 hoger bouwen. In Veldhuizen zijn diverse van deze galerijflats alweer afgebroken. Alle recente foto's: (c) Allard Bijlsma.
Heel veel Edenaren hebben, vaak tijdelijk, gewoond in één van de flats aan de van der Hagenstraat, Arnold Koningstraat of Willem Marislaan. Ze zijn gebouwd in de begin jaren '70. Hier gezien vanaf de Tooroplaan. De namen van de flats zijn gerelateerd aan begrippen die rond deze plekken bekend waren: Willem Marisflat (Willem Mariuslaan, Groot Derxsgoed (Arnold Koningstraat/ 12 verdiepingen), De Brugge, Groot Haversteeg, De Elskamp (Van der Hagenstraat). Aan de Nieuwe Maanderbuurtweg staan nog de Van Eekelenflat / 12 verdiepingen, de Merlijnflat en de Stroombergflat. De flats zijn nu in beheer bij Woonstede.
Als voorbeeld: de Merlijnflat
De Merlijnflat werd in 1971-1972 gebouwd op de plek waar je voorheen Ede verliet via de Maanderbuurtweg. In 1972 werd de flat geopend. Vanaf de Verlengde Parkweg ging je als het ware door de huidige flat heen. In de wijk de Rietkampen duiken restanten van deze weg weer op bij het Lange Parkpad. Eén van de oudste Edese toegangswegen is hiermee verdwenen. Deze flat staat, samen met de van Eekelenflat, op de nominatie te worden afgebroken. De heren Van Eekelen en Merlijn waren aanspreekpunten voor de bewoners van woningen die eigendom waren van de ENKA. Zij hielden ook toezicht op de kwaliteit van de woningen. Naar hen zijn twee flats vernoemd.
Op deze foto uit 1971 is de flat in aanbouw. De Verlengde Parkweg liep vroeger rechtdoor de flat als Maanderbuurtweg. Bron: Historisch Museum Ede/ Edesche Courant.
Op 3 oktober 1973 openden Dick van Pluuren (bestuurslid woningbouwvereniging) en mevrouw Merlijn de naam van de nieuwe flat. Bron: Historisch Museum Ede.
Circa 1976. Links de Van Eekelenflat, in het midden de Merlijnflat en rechts de Stroombergflat. Bron: Historisch Museum Ede.
De Merlijnflat in 1991. Bron: Gemeentearchief Ede.
Zicht op de Merlijnflat in februari 2023. Gezien vanaf de Verlengde Parkweg.
Op [ deze pagina ] vind je een sliderfoto, waarbij je de huidige situatie over die van 1982 heen kunt schuiven.
Uitzicht vanaf de flat 'Groot Derxsgoed'.
De meeste flats hier hebben acht verdiepingen, maar deze heeft er 12. Geheel boven heb je vanaf de galerij het mooiste uitzicht over Ede, naar het noorden en richting het centrum. De bewoners zelf kijken vanuit het woonkamer richting de Maandereng. In februari 2023 maakte ik deze foto's:
Rechts aan de horizon: de Beatrixkerk, de Concordiamolen (rechts midden) en de Oude Kerk in het centrum. De glazen koepel (links) hoort bij de Turkse Moskee aan de Verlengde Blokkenweg. De appartementen (rechts) staan aan de Ernst Casimirlaan. Daarvoor de spoorlijn Ede-Utrecht.
Links de Goede Herderkerk aan de Ganzeweide. Midden in de verte: Givaudan Vika Food Ingredients aan de Nizolaan. Rechts in de verte de Concordiamolen. De hoogspanningsmasten zullen over enkele jaren zijn verdwenen, als deze kabels ondergronds gaan.
Galerij op 12e verdieping.
Appartementen Klein Haversteeg
Zicht richting de Van Eekelenflat (midden aan horizon).
Het felgekleurde gebouw (midden rechts) staat aan de vroegere spoorwegovergang in de Kerkweg.
Rechts in de verte is de flat van de Veluwse Proeftuin in aanbouw.
Zicht op oud Ede-Zuid
In februari 2023 werd groot onderhoud gepleegd aan de flat.
Rechts in de verte: flats Ernst Casimirlaan.
Rechts in de verte: Sterflats Veldhuizen.
In de verte: windmolens aan de A30
Geheel links de drie flats aan de Nieuwe Maanderbuurtweg. Midden aan de horizon, de bekende Sterflats in Veldhuizen aan de Proosdijvijver. De platte daken op de voorgrond zijn van huizen aan de Klein Haversteeg.