Bomenroute Lunteren  |  short walk rond ede

Startpunt: Station Lunteren.
Afstand
: 1,9 km (excl. kerkhof).  Aantal stappen: 3400 (excl. kerkhof).
Wandeltijd: 35-45 minuten.  Laatst bijgewerkt: juni 2024. 
Scan de code: om de routebeschrijving in beeld te krijgen.
Wat zie je: deze korte wandeling voert je door een oud deel van Lunteren. We kijken naar een mix van oude en jonge bomen en zien onder meer welke bomen in de vorige eeuw in rijen langs wegen werden geplant. Het kiezen van bomen blijkt modegevoelig. Alle foto's: (c) Allard Bijlsma.

In de pers: Barneveldse Krant | 29 juni 2024

Een PDF-document kun je doorsturen naar iemand anders en ook afdrukken op papier. Voor een kaart met alle bomen: [ klik hier ]

Start de route bij punt (1) en loop via de aangegeven aanwijzingen en lijn in de kaart. Volg de pijl. Bij elk nummer is informatie over die plek opgenomen. Een (X) toont een plek waar je horeca vindt.

(1)= Start vanaf Station Lunteren | (2)= Jac. Gazenbeeklaan | (3)= Westhoffhuis | (4)= De Honskamp | (5)= Kerkhof (nieuw) | (6)= Kerkhof (oud) | (7)= Dorpsstraat | (8)= Kerk en museum | 

  1. Start van de tocht is het station van Lunteren.
  2. Loop vanaf het station [1] de Stationsstraat in.
          Langs deze weg staan Noorse Esdoorns, te herkennen aan hun wat donkere kleur.

  3. Ga eerste weg L (= Jac. Gazenbeeklaan) [2].
         Hier heeft men kersenbomen geplant, de zogenaamde 'zoete kers'. Sommige bomen hebben het moeilijk.

  4. Ga bij bereiken pleintje direct RA (= Jac. Gazenbeeklaan).
         Op het pleintje staan beuken, zomereiken, een gewone en een Noorse Esdoorn en Hollandse lindes. Van één stam is een houtsnijwerk gemaakt. 

  5. Neem het pad naast het Westhoffhuis [3] en ga LA via dit pad voorlangs dit pand. Je gaat op deze wijze LA (= Dorpsstraat).
          De begroeiing hier is deels meer dan 100 jaar oud. Zo stamt de Robinia (valse acacia), rechts van de ingang, uit het jaar 1900. Hier staan diverse soorten eiken, beuken en langs de dorpsstraat een rij Hollandse lindes. Achter de Robinia staat een zilverlinde.

  6. Neem eerste weg RA (= Beeklaantje).
         Al gauw zie je links bij het zorgcentrum een oude zomereik uit 1870. We zijn in het vroegere De Honskamp [4].  Rechts heeft een bewoner een met hedera begroeide Hemelboom staan. In de tuinen ernaast zie je dat die zich overal voort zaait, zelfs dwars door een cipres heen. Verderop staan meer zomereiken.

  7. Kruis de Achterstraat en vervolg RD (= Beeklaantje).
  8. Neem aan het einde van dit weggetje het smalle bospad het bosje in en ga daar direct RA en loop via dit smalle paadje parallel aan de Honskamperweg. 
         De basis van dit bosje vormen zomereiken. In het dichte bosje kom je echter allerlei wat kleinere bomen tegen die zich hier lekker voort zaaien: tamme kastanje, ruwe berk, vogelkers, lijsterbes, valse acacia, meidoorn en struiken als kornoelje.

  9. Houd R aan en ga zo naar de Honskamperweg. 
  10. Direct eerste weg RA (= Hulweg).
         Zo ging dat tot enkel decennia terug: bij nieuwe straten werden aan beide zijden dezelfde boomsoort geplant. Deze Hollandse lindes stammen uit 1970.

  11. Eerste weg RA (= Kerkhoflaan).
         Langs deze weg geen lindes maar goudberken. Niet fijn voor wie last heeft van hooikoorts. In de tuinen vind je heel andere bomen en struiken: Japanse kornoelje, een pas geplante Amerikaanse amberboom, Japanse esdoorns, krentenboompjes; duidelijk gekocht voor het 'mooi in de tuin'. Populair zijn ook de reuzenlevensbomen, uit de cipressenfamilie. Die kunnen tot 40 meter hoog worden.

  12. Als je dat wilt en/of er tijd voor hebt, kun je ook even op het nieuwe kerkhof (links) rondlopen [5]. Dit gebied is een waar arboretum!

         De basis hier wordt gevormd door haagbeuken en zuilbeuken, bij de ingang staan diverse zomereiken en ruwe berken. Ook te zien: Hemelboom, Hollandse linde, moeraseik, beverboom (magnolia), boomhazelaar, tulpenboom, valse christusdoorn, gewone magnolia, Anna Paulownaboom, zilverspar, zwarte walnoot en een Honingboom.
    Direct rechts van de ingang zie je aan de wegkant drie zilversparren, een zoete kers en een meidoorn en iets verder twee groene treurbeuken.

         Aan de rechterzijde van de weg ligt het oude kerkhof [6]. Langs de weg staan beuken, maar het kerkhof wordt gedomineerd door schijncipressen (naaldbomen). In dit gebied staan ook zomereiken en een treures.
         Vlak voor de hoek met de Klomperweg, zie je links twee walnootbomen in de tuin staan.

  13. Passeer zo het kerkhof en ga een stukje daarna RA (= Klomperweg).
         Ter hoogte van nummer 14 staan twee witte paardenkastanjes uit 1981. Daarna een aantal bomen langs de weg, die een beetje lijken op de meidoorn, maar het zijn esdoorns. Ze heten: Spaanse aak. 

  14. Volg de Klomperweg tot aan de Dorpsstraat [7] [8]. 
         Huis met nr 28 heeft langs de weg een rij Amerikaanse amberbomen neergezet.
         Rechts net voor de hoek een vreemde eend in de bijt: een Ginkgo Biloba (Japanse notenboom), met de kenmerkende bladstructuur.

  15. Ga daar schuin RD (= Stationsstraat). 
  16. Volg de Stationsstraat onderlangs de Noorse esdoorns, totdat je terug bent bij het station.

LA=linksaf, RA= rechtsaf, RD= rechtdoor, L=links, R=rechts.

Uitleg bij de nummers in de kaart:

  • [1] Station Lunteren
    Station Lunteren is een spoorwegstation aan de Valleilijn (vroeger het Kippenlijntje) in het Nederlandse dorp Lunteren. Het station is een van de twee kruisingsmogelijkheden op het enkelsporige deel van de Valleilijn. De andere kruisingsmogelijkheid is station Barneveld Centrum. Het station werd geopend op 1 mei 1902. Aan de linkerzijde zit een vleugel die de goederenloods bevat.
  • [2] Jac. Gazenbeek
    Jacob (Jac.) Gazenbeek (Ede, 30 oktober 1894 - Lunteren, 26 januari 1975) was een Nederlandse schrijver en journalist. Hij is vooral bekend geworden met zijn boeken en artikelen over de cultuur en natuur van de Veluwe. Vanaf 1933 wijdde Gazenbeek zich geheel aan het schrijven. Hij schreef onder andere voor het ANP, Panorama en Revue. Van 1946 tot 1954 was hij hoofdredacteur van de Edesche Courant. Zijn boek Uit in Gelderland werd in 1962 door de ANWB uitgeroepen tot beste reisgids. Van zijn hand verschenen tevens meerdere jubileumboeken geschreven in opdracht van bedrijven en instanties.
  • [3] Westhoffhuis
    Op 5 maart 1959 werd de Stichting voor Sociaal-Cultureel Vormingswerk te Lunteren opgericht. De stichting huurde een leegstaand lokaal in de oude openbare school aan de Dorpsstraat. Al spoedig was deze ruimte te klein. Het oude notarishuis, Westhoffhuis, werd vervolgens gehuurd van de gemeente Ede en als beheerder werd Cor Prigge aangesteld; Kees Borst werd sociaal-cultureel medewerker.
    Eind zestiger jaren werd het oude notarishuis te klein en het vergde te veel onderhoud. In overleg met de gemeente Ede werd besloten een nieuw Westhoffhuis te realiseren. De gemeente Ede gaf de grond voor de nieuwbouw aan SSCVL voor dertig jaar in erfpacht.
  • [4] De Honskamp
    De Honskamp is een oude kampontginning die vanaf 1900 als villapark werd ingericht en later geheel volgebouwd raakte. Het bosje waar we door lopen, vormt de vroegere grens van dit gebied. De straatnaam 'Achterste Kempjes' slaat op kamp. Een kamp of camp(e) is in de toponymie een stuk land of veld. Het woord is afgeleid van het Latijnse campus, vanwaar ook het Franse champ is afgeleid. Het gebied wordt nu gedomineerd door een woon- en zorgcentrum.
  • [5] Nieuwe kerkhof
    Dit grote nieuwe gedeelte is in verschillende fasen tot stand gekomen vanaf rond 1900. Je vindt er vooral: haagbeuk, taxus, liguster, hulst, rododendrons, beuken, treurbeuken en (valse) acacia’s. De begraafplaats van Lunteren is van algemeen belang vanwege: schoonheid, vanwege de diverse oude graftekens; cultuurhistorie, vanwege de relatie van de zerken met de geschiedenis van Lunteren, vooral vanwege de herinnering aan Lunterse families en predikanten.
  • [6] Oude kerkhof
    Schuin tegenover de grote nieuwe begraafplaats, ligt een kleiner deel. Dit kleine gedeelte is het oudste en werd rond 1830 aangelegd. De belangrijke, oude graftekens bevinden zich op het oude gedeelte en op het veld rechts van de ingang van het nieuwe gedeelte. Er is een zerk (Van Wal r) uit 1837 in classicistische trant. Verder zijn er graven met hekwerken, in één geval zelfs een graf omgeven door kettingen tussen boomstammetjes van beton.
  • [7] Dorpsstraat en centrum
    De Dorpsstraat is als vanouds de verbinding geweest tussen Ede en Barneveld. Nu is dit gebied autoluw en je vindt er winkels en horeca. Aan de weg bevinden zich diverse oude hotels, zoals Parkhotel Hugo de Vries (1906) en Hotel De Wormshoef (1908).
  • [8] Kerk en museum
    De Oude Kerk is als katholieke kerk gebouwd in de 15e eeuw en is nu een hervormde kerk. Er is een 17e-eeuwse preekstoel aanwezig in de kerk. In 1858 is de kerk ingrijpend vernieuwd. In 2010 is het interieur van de kerk grondig gerenoveerd. Hierbij is onder andere de opstelling van de zitplaatsen gewijzigd. De orgelkast is uit 1901, maar het orgel zelf uit 1981.
    Tegenover de kerk vind je Museum Lunteren, met een deel over de geschiedenis en een ander deel met moderne kunst en wisselende exposities. Te bezoeken met museumjaarkaart.

Naast het Westhoffhuis

Zeer oude Robinia (valse acacia)

Gewone zilverspar bij kerkhof

Gladde iep aan Klomperweg

Diashow met foto's langs de door mij in juni 2024 voor het laatst gelopen route. Eerste foto: het station Lunteren met zomerlindes.

Eigen opnames van juni 2024 | (c) Allard Bijlsma. 


Lijsterbes in bosje op De Honskamp

Treurbeuk op het kerkhof

Twee walnootbomen in een tuin aan de Kerkhoflaan

Noorse esdoorn aan Klomperweg

Jonge Amerikaanse amberboom aan de Kerkhoflaan

Moseik aan de Kerkhoflaan, parkje rond Peter van der Voortstraat

Een Spaanse aak aan de Klomperweg

Een Ginkgo Biloba op de hoek met de Dorpsstraat