Startpunt: Museumplein voor station Ede-Centrum.
Afstand
: 4.1 km (of 3.1). 
Aantal stappen: 5400 (of 4100).
Wandeltijd: 55 minuten (of 45). 
Laatst bijgewerkt: augustus 2023.
Scan de code: om de routebeschrijving in beeld te krijgen.
Wat zie je: we maken een wandeling door de Burgemeestersbuurt, waar een aantal straten zijn vernoemd naar vroegere burgemeesters. Het is mogelijk de tocht halverwege iets in te korten tot 3.1 km.

Klik op de afbeelding voor een PDF-routekaart en -beschrijving, die je ook door kunt sturen naar iemand anders of kunt koppelen aan een social mediabericht. Deze PDF-routebeschrijving kun je afdrukken op A4-formaat of openen op je telefoon.


Routekaart

Start de route bij punt (1) en loop via de aangegeven aanwijzingen en lijn in de kaart. Bij elk nummer is informatie over die plek opgenomen. Een (X) toont een plek waar je horeca vindt.

(c) Basiskaart: openstreetmap.org. 

Uitleg bij de kaart: (1)= start bij station Ede-Centrum | (2)= de Paasberg | (3)= Openluchttheater | (4)= buurtnamen en Generaal Hackettlaan | (5)= Sijsseltselaan | (6)= retentiebekken | (7)= tennisclub en Bethanië | (8)= Oude Pomphuis en watertoren | (9)= architectuur Stationsweg | (10)= Oude politiebureau, Tulpterrein en ondergrondse wateropslag. Rood= mogelijkheid stuk route af te snijden. 


  1. Start van de tocht is op het Museumplein, voor station Ede-Centrum.
         [1] Station Ede-Centrum en Museumplein.
  2. Neem weggetje RA vóór restaurant Steaks&Zo (= Heuvelspad).
  3. Ga RD bij Maandereind (= Heuvelspad).
  4. Ga RD bij Detmarlaan (= Heuvelspad).
  5. LA Klinkenbergerweg nemen.
  6. Bij stoplichten RA (= Arnhemseweg).
  7. Steek de weg over en ga even verder de parallelweg in van de Arnhemseweg.
  8. Bij hekje RD, ga voetpad in op de Paasberg.
         [2] De Paasberg: uitzicht op het centrum.
  9. RA bij kruising paden (midden in het grasveld): loop naar de Arnhemseweg.
  10. RD Arnhemseweg oversteken (= Van Heeckerenlaan).
  11. LA Burgemeester Bootlaan nemen.
         [3] Het Openluchttheater.
  12. RD bij kruising (= Middelberglaan).
    Let op: hier kun je de route inkorten. Ga in dat geval RA en daarna RA de Bezuidenhout in.
         [4] Buurtnamen.
  13. RD Ceelman van Ommerenweg oversteken (= Buurtmeesterweg).
  14. Tweede weg RA (= Langenberglaan).
  15. Einde weg RA (= Nieuwe Kazernelaan).
  16. Neem RA pad door de bomenrij (= Sijsseltselaan).
         [5] Sijsseltselaan.
         [6] Retentiebekken.
  17. Einde pad LA (= Ceelman van Ommenerenweg).
  18. Eerste weg RA (= Bezuidenhout).
  19. Eerste weg RA (= Van Pabstlaan).
         [7] Tennisclub en Bethanie.
  20. Eerste weg LA (= Van Heeckerenlaan).
  21. Bij flauwe bocht naar L, neem zandpad door de bomen.
  22. RA zandpad langs hek Edese Tennis Club volgen.
  23. Als pad bij verharde weg komt (Platteellaan), RD zandpad volgen.
  24. Volg het pad en laat de kleine overdekte fietsenstalling L van je.
  25. Bij aankomst parkeerterrein, klinkerweg rond ouderflat volgen (= Oldenhofplantsoen.
  26. Einde klinkerpad RA (= Van Heeckerenlaan).
  27. RD Klinkenbergerweg oversteken (= Lindelaan).
         [8] Oude Pomphuis en Watertoren.
  28. Einde Lindelaan RA (= Stationsweg).
         [9] Architectuur Stationsweg.
  29. Bij scherpe bocht naar rechts, schuin L rechtdoor gaan (= Nieuwe Stationsstraat).
         [10] Oude politiebureau en Tulpterrein.
  30. Deze weg vervolgen tot aankomst bij station Ede-Centrum.

LA=linksaf, RA= rechtsaf, RD= rechtdoor, L=links, R=rechts.



Uitleg bij de nummers in de kaart:

  • [1] Station Ede-Centrum en Museumplein
    Dit station kent nog het oorspronkelijke gebouw uit 1902. Ervoor ligt het horecagebied 'Museumplein', genoemd naar het museum dat tot 2015 in het stationsgebouw te vinden was. Het Museumplein kent geen museum meer, maar wel veel horeca. In 2023 en 2024 is het plein helemaal opgeknapt.
  • [2] De Paasberg: uitzicht op het centrum.
    De Paasberg is de rand van de Veluwse stuwwal. Tegen de flanken was het goed en droog wonen. Daar lagen ook de akkers, waarvan de Trapakkers nog een restant zijn. In 2024 is gestart met het integreren van dit gebied in een heus Stadspark.
  • [3] Het Openluchttheater.
    In de jaren'30 werd in het kader van de werkverschaffing, deze grind- en zandgroeve omgebouwd tot dit theater. Jaarlijks vinden hier tientallen concerten en optredens plaats.
  • [4] Buurtnamen en burgemeesters.
    Ede is de enige plek in Nederland waar nog buurtspraak plaatsvindt. De buurt Ede-Veldhuizen was de voorloper van de gemeente Ede. Iedere buurt had een buurtrichter (had de leiding), buurtmeester (dagelijkse leiding), een buurtscheuter (handhaving) en een buurtschrijver (vastleggen besluiten). Het oudst bewaarde buurtboek van de buurt Ede-Veldhuizen stamt uit 1596. De huidige gemeente Ede bestaat sinds 1818. Van 1805 tot 1817 was het dorp Ede tijdelijk een eigen gemeente. Sinds die tijd heeft Ede een burgemeester en in de buurt waar je wandelt, vind je diverse burgemeesternamen terug in de straatnamen.
  • [5] Sijsseltselaan.
    Deze laan met bomen was de belangrijkste toegangsweg van het dorp Ede naar de Sijsselt en de heidevelden. Toen defensie de kazernes ging uitbreiden wilde men de weg afsluiten, maar dat is nooit gebeurd. Hierdoor was het sinds de jaren '30 de enige doorgang voor de bewoners tussen de kazernes door naar het bos en de heide. 
  • [6] Retentiebekken.
    Om een buffer te hebben bij zware regenval, legt de gemeente tegenwoordig in elke wijk zogenaamde wadi's aan, meestal een stuk groen gras dat het water kan opvangen. Decennia geleden had men hiervoor een andere oplossing: grote betonnen waterbassins, retentiebekkens geheten. In Ede liggen er meerdere en deze ligt naast de basisscholen Koning David en Louise de Coligny.
  • [7] Tennisclub en Bethanie.
    Tegenover het Openluchttheater liggen de gravelbanen van de Edese Tennis Club. De banen grenzen aan de nieuwbouw van de wooneenheden voor ouderen van de stichting Bethanie. Sinds 1956 zat dit complex aan de Stationsweg, maar het is in 1984 alweer afgebroken. De nieuwbouw vond op deze plek plaats.
  • [8] Oude Pomphuis en Watertoren.
    De watertoren werd gebouwd aan de Lindelaan in 1906 in opdracht van de Amsterdamse firma R. Cruijff & Zonen naar een ontwerp van architect Tulp. In de zomer van 1906 werd de toren door de firma Cruijff gebouwd. Hij had bij oplevering een waarde van fl 21.857. In 1913 werd het bijbehorend pomphuis opgeleverd. De watertoren bestond tot 27 april 1978 toen hij om precies 14.00 uur met dynamiet werd opgeblazen. 
  • [9] Architectuur Stationsweg.

    Je passeert vier villa's die in dezelfde (eclectische) stijl ontworpen zijn door de Edese architect Albert Kool, in de periode 1905-1907. Die villa's waren bestemd voor officieren van het leger.  Opvallend qua vormgeving zijn de glas-in-loodramen. Villa By Honck (ca. 1905) aan Stationsweg 27 heeft een eclectische stijl, een mengvorm van verschillende (neo)stijlen. Invloed van de beroemde architect Berlage is herkenbaar aan rationalistische details, zoals de wijze van gebruik van natuursteen, volledig geïntegreerd in het bouwwerk.

  • [10] Oude politiebureau en Tulpterrein.
    Waar nu restaurant Moeke zit, zat na WO II het politiebureau, wat er nu naast zit in nieuwbouw. Tot die tijd was het een statige villa, waar diverse families hebben gewoond. Het heette toen Heesterheide.
    Achter het politiebureau lag het Tulpterrein. Jan Tulp, geboren in 1821, kocht een stuk bouwland van de buurt Ede-Veldhuizen, gelegen Dorp 119c (nu Stationsweg) en begon daar met het verkopen van hout en andere bouwmaterialen. Daarnaast vervaardigde hij houten voorwerpen, zoals kerkstoven. In 1862 werd aan de Maanderweg een stuk grond in erfpacht verkregen van de Nederlands Hervormde Kerk, waarop een houtloods en een werkplaats werden gebouwd. In 1890 werd een stoommachine geplaatst ten behoeve van de zagerij. Eind jaren'70 is het gebied ontmanteld. Hier verrezen een brandweerkazerne en woonappartementen. Op de parkeerplaats staat nog de Tulpboom, door de heer Tulp geplant in 1883.

Diashow met 60 foto's langs de door mij in augustus 2023 gelopen route. 


Klik op de afbeelding voor een PDF-routekaart en -beschrijving, die je ook door kunt sturen naar iemand anders of kunt koppelen aan een social mediabericht. Deze PDF-routebeschrijving kun je afdrukken op precies 1 A4-tje of openen op je telefoon.

Rond het Museumplein is veel horeca te vinden, maar ook in de winkelstraten dara in de buurt.