
Deze kopergravure uit circa 1748, is te Amsterdam uitgegeven door Pieter Schenk. De kaart was opgenomen in de atlas met de fraaie titel: 'Nieuwe en zeer Nette Atlas van Zuyd-Holland, 't Sticht van Utrecht en een Gedeelte van Gelderland'. E(e)de maakte in 1748 deel uit van het Hertigdom Gelre (Gelderland). De tekst 'ampt' verwijst naar een bestuurlijke eenheid of ambt in Nederland. Het was een gebied waar een ambtsdrager, zoals een schout, drossaard of baljuw, verantwoordelijk was voor het handhaven van de orde, het innen van belastingen en het uitvoeren van rechtspraak. Deze ambtsdragers hadden vaak aanzienlijke macht en invloed binnen hun gebied. De kaart geeft aan dat de rond Ede de schout actief was.

Ede is hier aangegeven als Eede. Linksboven in de kaart ligt Renswoude en links Veenendaal, ten zuiden van Ede ligt Bennekom. De donkere lijn op de (grote) kaart is de Grift, nu Valleikanaal geheten. Op de grote kaart zie je (rechts) Huis te Ginkel, waarin nu restaurant Juffrouw Tok zit. Richting Veenendaal zie je Veldhuizen, Hanepol en De Klomp. De Bruinhorst ligt (nog steeds) in Ederveen.

Als we inzoomen zien we onder meer het Edese Bos (en ook een Eder Bos bij de huidige Eder heide), de Ginkelse weg (oude Arnhemseweg), de molen van Ede (in 1865 afgebroken en vervangen door de huidige Concordiamolen) en de Edese Weide, waarmee de spoelzandvlakte tussen Ede en de Rijn wordt bedoeld.
Kaart: Collectie antiquariaat.

Huis Heukelum en een molen (hier lag de Doesburgermolen) daarbij, liggen op de plek van het huidige Kernhem, terwijl Kernhem te noordelijk is ingetekend. Daar is de tekenaar in de fout gegaan.
De Manense Venen geven de natte gebieden ten westen van Ede aan.
Ten zuiden van Ede ligt een Hins en 't Huis, zonder verdere naam. Hins is in die tijd een belasting, maar is ook een versterkt huis (hinze).