S - T - U - V | bekende personen in Ede
In deze index zijn historische bekende personen uit de Edese geschiedenis van Ede opgenomen. Ik heb geprobeerd bij alle personen iets van hun verdiensten voor Ede te achterhalen. Ontbreekt er nog (informatie bij) een persoon? Stuur me dan een bericht via dit [ formulier ].
(c) Atlas van Ede | overname niet toegestaan.
S
Schendel, Arthur van | schrijver
Van 1910 tot 1920 woonde de schrijver Arthur van Schendel in Ede. Hij bewoonde Villa Pacifica, tussen de Driehoek en de Bergstraat. Van Schendel was gek op tuinieren (zie foto links) en dat kan hij daar goed. De villa is in 1869 gebouwd en na 1940 afgebroken. Na de WO II is dit gebied grondig heringericht en herinnert niets meer aan de villa. In de jaren'50 kwam vlakbij de villa, ter nagedachtenis, de Arthur van Schendellaan. Mooiste boeken van Arthur van Schendel: 'Het fregatschip Johanna Maria' en 'Een zwerver verliefd'. Foto: Willem Witsen 1897.
Siebelink, Jan | schrijver
Siebelink groeide op in een streng christelijk gezin. Hij werd leraar Nederlands en Frans en studeerde in zijn vrije tijd Franse taal- en letterkunde. Naast zijn leraarsbaan aan het Marnix College in Ede begon hij te schrijven en bracht hij een aantal romans en verhalen voort. Zijn belangrijkste romans zijn De herfst zal schitterend zijn, En joeg de vossen door het staande koren, De overkant van de rivier, Vera, Margaretha en de bestseller Knielen op een bed violen. In het laatstgenoemde boek vertelt Siebelink over de godsdienstige kring waar zijn vader toe behoorde en hoe hij daar zelf bij betrokken werd. Van Knielen op een bed violen waren in 2009 meer dan 700.000 exemplaren verkocht. In september 2009 kwam de vijftigste druk uit. Voor 2019 schreef Siebelink het Boekenweekgeschenk.
Foto: Wikipedia
Jan Siebelink is nog steeds actief
Slot, J. | burgemeester
Jan Slot (Broek op Langedijk, 18 juli 1913 – Bennekom, 6 juni 1994) was een Nederlands bestuursambtenaar en burgemeester. In de Tweede Wereldoorlog was Slot actief in het verzet. Eind 1944 werd hij opgepakt en kwam in het concentratiekamp Sachsenhausen terecht. Hij overleefde het kamp, maar zijn gezondheid was erg slecht. Hij onderging enkele zware operaties, en lag drie jaar in het gips en uiteindelijk herstelde hij van alle lichamelijke problemen. In 1968 werd hij benoemd tot burgemeester van de gemeente Ede. In 1978 ging Slot met pensioen, maar in 1980 was hij toch nog voor een korte tijd waarnemend burgemeester van Doesburg. Hij ging wonen in Bennekom, waar hij op tachtigjarige leeftijd overleed.
In Ede herinnert de Slotlaan (verlengde van de Molenstraat) nog aan hem.
Soest, Drs. G van | wethouder
Was wethouden voor het CDA van 1990-1994. Was verantwoordelijk voor maatschappelijke zorg, sociaal cultureel werk, de Kredietbank, werkvoorziening, kunst en cultuur, gezondheidszorg en onderwijs.
Bron foto: Gemeentearchief Ede