Arthur Koolkwartier wandelroute

Startpunt: noordzijde station Ede-Wageningen. Start is aan de Stationsweg (vanaf begin 2025 direct bereikbaar vanaf perron 1). Tot die tijd alleen via omweg voor kazernes langs bereikbaar.
Afstand
: 3,3 km. Aantal stappen: 4300.
Wandeltijd: 45 minuten. Laatst bijgewerkt: juni 2024.
Wat zie je: we maken een wandeling langs en rond de Stationsweg en het Arthur Koolkwartier, tot aan de Ericalaan. We komen daarbij ook langs de officierswoningen aan de Klinkenbergerweg en volgen het mysterieuze Zwarte Laantje.

Een PDF-document kun je doorsturen naar iemand anders en ook afdrukken op papier. Voor een kaart van Ede met alle bomen: [ klik hier ]. Scan de code: om de routebeschrijving in beeld te krijgen (= deze pagina).

Start de route bij punt (1) en loop via de aangegeven aanwijzingen en lijn in de kaart. Bij elk nummer is informatie over die plek opgenomen. Een (X) toont een plek waar je horeca vindt.

(1)= Start Noordplein station Ede-Wageningen | (2)= Keetmolen en RK-=kerk | (3)= Officierswoningen, WFC en Mauritskazerne | (4)= Bergansiuskazerne en Arthur Koolkwartier | (5)= Onderofficierswoningen | (6)= Klinkenberg | (7)= Ericakerk | (8)= Zwarte Laantje | (9)= Maanderzand  | (10)= Voormalig Julianaziekenhuis.

  1. Start van de tocht is op het Noordplein van station Ede-Wageningen.
          [1] Info Station Ede-Wageningen.
  2. Volg de Stationsweg naar het noorden.
          [2] Keetmolen en RK-kerk.
  3. RA Berkenlaan.
          [3] Officierswoningen, WFC en Mauritskazerne.
  4. RD oversteken: Berkenlaan.
  5. Einde Berkenlaan, RA Kazernelaan.
          [4] Arthur Koolkwartier.
  6. Deze weg heet al snel: Bergansiuslaan.
         Je loopt langs de Bergansiuskazerne uit 1936.
  7. Na de kazerne, direct eerste weg LA (= Bergansiuslaan)
  8. L aanhouden en direct RD neem wandel/fietspad.
  9. Eerste weg LA (= Verbindelaarsweg).
  10. Ga na het gebouw met opschrijft 'Garage IV West/ 25' LA en neem zo dit voetpad.
  11. Direct na museum RA (= Verbindelaarsweg. Verderop: Seinlamp).
         Je loopt langs het museum over de defensiegeschiedenis. Zie links een wadi. Daarachter de ouderenflat Belvédère.
  12. Ga einde weg RD trap af naar beneden.
  13. Ga beneden RA (= Klinkenbergeweg) en blijf aan de rechterkant van de weg.
  14. Steek bij stoplichten LA over, steek RA ook de Eikenlaan over en vervolg de Klinkenbergerweg aan de overzijde.
         [6] Links weer een rij onderofficierswoningen nabij de Klinkenberg.
  15. Ga bij rotonde LA (= Ericalaan
          [7] Ericakerk.
  16. RD Stationsweg oversteken (= Beukenlaan).
  17. LA (= Zwarte Laantje).
          [8] Zwarte Laantje, scheiding zand en bewoning.
  18. RD Larixlaan oversteken (= Zwarte Laantje).
          [9] Maanderzand, verdwenen zandverstuiving.
          [10] Vroegere Julianaziekenhuis.
  19. Ga na de school RA (= Heideoordlaan).
  20. Einde weg LA (= Zuidelijke Spoorstraat).
  21. Derde weg LA (= Laan 1948).
  22. Eerste weg RA (= Zwarte Laantje).
  23. Ga RD bij verharde weg (= Padberglaan).
  24. Einde weg LA (= Dr. Arienslaan).    
  25. Einde weg RA (= Stationsweg).
  26. Vervolg weg tot eindpunt bij het station.

LA=linksaf, RA= rechtsaf, RD= rechtdoor, L=links, R=rechts.

In 2024 is de Bergansiuskazerne geopend als wooncomplex

De oude stallen voor de paarden van de artillerie

Uitleg bij de nummers in de kaart:

  • [1] Info Noordplein station Ede-Wageningen
    Ede heeft een nieuw station gekregen, iets oostelijk van het oude. Het is in gebruik vanaf februari 2024. Op het Noordplein staan nog enkele zeer oude bomen, die gelukkig gered lijken te worden.
  • [2] De Keetmolen en RK kerk
    De Keetmolen is in de 19e eeuw afgebrand en daarna weer opgebouwd. De RK kerk is een nieuwe versie op ongeveer dezelfde plek. De vorige versie in bij het bombardement van september 1944 getroffen en afgebrand. In de tuin van de kerk staan diverse monumentale bomen.
  • [3a] Officierswoningen Berkenlaan en WFC
    De bouwvergunning voor de rij woningen aan de Berkenlaan werd op 27 september 1906 afgegeven. In 1907 waren ze klaar. De huizen zijn gebouwd in neo-Renaissancestijl, net als de Friso- en Mauritskazerne, die in 1906 werden gebouwd. De huizen hadden direct een aansluiting op gas en elektra. In de jaren '50 werden de woningen gesplitst. De berkenbomen die hier oorspronkelijk staan, zijn gekapt toen ze volgroeid waren. Oorspronkelijk was de laan belangrijk voor de ontsluiting van de kazernes. Genoemde kazernes staan nu in het World Food Center, een woon- en werkgebied rond het thema 'food'.
  • [4] Arthur Koolkwartier.
    Nog maar sinds enkele decennia zijn de kazernes rond Ede verlaten door defensie. De Arthur Kool kazerne (1908) en Van Essen kazerne (1908) zijn beiden nog intact en zijn verbouwd tot wooneenheden. Het Arthur Koolkwartier laat een prachtige tweede bestemming zien van de stallen waar ooit de honderden paarden van de artillerie stonden. Bezoek in één van de voormalige stallen het Platform Militaire Historie voor meer informatie bij de geschiedenis. 
  • [5] De Stationsweg
    Rond 1850 was de Stationsweg een kale grindweg, die liep van Wageningen tot aan Barneveld. De opening van het station Ede-Wageningen in 1845 (een stuk buiten het dorp) en de eerste kazernes (1904), maakten dat de Stationsweg een belangrijke verbindingsweg werd. In de tuinen van de villa's langs de weg werden bomen aangeplant. De meeste monumentale bomen van Ede staan hier.
  • [6] Onderofficierswoningen en Klinkenberg
    De militairen die vanaf begin 20e eeuw in Ede gelegeerd werden, woonden in de daarvoor ingerichte kazernes. In 1905 diende Kapitein Van Stolk een verzoek in voor de bouw van onder andere tien dubbele woningen voor getrouwde militairen. Voor hen worden dubbelwoningen gebouwd, aan de toenmalige Infanterielaan. In 1950 waren alle militairen hier verdwenen en werden de huizen vergeven aan Indische militairen, die uit het toenmalige Nederlands Indie terugkeerden. Dit wijkje heette daarom na 1950 in de volksmond 'De Kampong'. Veel huizen zijn afgebroken, bij de bouw van de flat De Klinkenberg. Nu staat de Klinkenberg op het punt afgebroken te worden. Hier komt nieuwbouw.
  • [7] Ericakerk.
    Dit gebouw uit 1912 is niet meer in gebruik bij één kerkgenootschap. Het herbergt meerdere spirituele groepen. [ Website ]. Links naast de kerk street art van de kunstenaar Combolution Art. 
  • [8] Zwarte Laantje
    Het Zwarte Laantje is aangelegd om een buffer te vormen tegen het stuifzand van het Maanderzand (links) en de tuinen van de luxehuizen van de Stationsweg (rechts). Onder de grond liep een gasbuis vanaf de Gasfabriek naar Bennekom en het pad werd verhard met (zwart) as.
  • [9] Het Maanderzand
    Op de plek van de Edese School Vereniging is nog een beetje te zien dat dit gebied hier vroeger bestond uit stuifduinen. Het gehele gebied vanaf hier tot aan de spoorlijn naar Utrecht, bestond uit het Maanderzand.
  • [10] Vroegere Julianaziekenhuis

    In 1932 huurden de Rotterdamse verpleegsters Van As en Snieder de mooie, witte villa ‘Dalvey’, die al enkele jaren stond. Het Julianaziekenhuis kwam niet ongeschonden uit de strijd en het duurde tot september 1947 voordat de deuren aan de Stationsweg weer opengingen. Op 11 september 1959 verrichte de Commissaris der Koningin de officiële opening van een nieuw ziekenhuis, waarmee de capaciteit op 142 bedden kwam. Afgebroken in 2000. Nu staat er een appartementencomplex.

Diashow met 40 foto's langs de door mij in juni 2024 voor het laatst gelopen route. Eerste foto: de Keetmolen aan de Stationsweg.

Eigen opnames van juni 2024. 


Wadi voor afwatering Arthur Koolkwartier

Onderofficierswoningen

Het Zwarte Laantje