Vrijwel alle historische kazernegebouwen van de diverse Edese kazerneterreinen zijn bewaard gebleven en de meeste gebouwen hebben al een nieuwe bestemming gekregen. Veel van deze gebouwen zijn in 2006 aangewezen tot rijksmonument. Op 1 januari 2011 heeft Defensie deze terreinen overgedragen aan de gemeente Ede. Men nam ze op in het project 'Veluwse Poort'. De Willem Friso-, de Arthur Kool-, Bergansius- en Van Essenkazerne, de Elias Beeckman- en de Simon Stevinkazernes hebben inmiddels een nieuwe bestemming. Plannen voor de Mauritskazerne zijn moeilijk rond te krijgen. Alle foto's van nu: (c) Allard Bijlsma.
Entree kazerneterreinen
Ingang kazerneterreinen | bij station Ede-Wageningen
De militairen liepen na aankomst op station Ede-Wageningen, een klein stukje de Stationsweg op en konden dan rechts dit hek door. De daarna volgende looproute is nu doorsneden door de Klinkenbergerweg. In de toekomst komt hier een loopbrug.
TOEN: onbekend. Ingang was ter hoogte van het huidige parkeerterrein voor het huidige station Ede-Wageningen. Hier loopt nu de Klinkenbergerweg dwars doorheen. Rechts: Frisokazerne.
NU: 2021. Na 2025 wordt dit parkeerterrein een park en komt er een fietsers-voetgangersbrug richting de oude kazernes.
Op de plek van het huidige parkeerterrein, komt vanaf 2025 een parkachtig gebied met enkele appartementengebouwen. Hier wordt dan niet meer geparkeerd.
Situatie 7 maart 2024
Situatie 27 februari 2024
Kazernecomplexen
Frisokazerne | nu: Akoesticum
De Johan Willem Frisokazerne of JWF-kazerne is een voormalige infanteriekazerne in de Gelderse plaats Ede. Sinds 2014 is hier Akoesticum gevestigd; een landelijk oefencentrum voor de podiumkunsten.
TOEN: onbekend.
NU: 2021
TOEN: onbekend.
NU: 2019
TOEN : WO II. De Duitse Kriegsmarine heeft de Frisokazerne omgedoopt tot Kommodore Bontekaserne.
NU: 2019
Mauritskazerne | nu: food start-ups
De Mauritskazerne werd net als de ernaast gelegen Johan Willem Frisokazerne gebouwd in 1904. In 1906 werd het de verblijfplaats van het 11e Regiment Infanterie dat (vanaf 1913 omgenummerd tot 22 RI). Tot 1934 werd de kazerne overigens Infanteriekazerne I genoemd en de JWF kazerne Infanteriekazerne II. In dat jaar kregen zij een nieuwe naam.
TOEN: onbekend.
NU: 2021
NU: 2021. De Mauritskazerne wordt op dit moment verbouwd. Begin 2022 is hier het eerst bedrijf geopend. Eind 2023 opent hier een Food Experience.
Arthur Kool kazerne | nu: wooncomplex
TOEN: onbekend. Bron: ansichtkaart.
NU: 2020
NU: 2021.
Smederij Arthur Kool kazerne | nu: Militair Platform Ede
TOEN: onbekend. Smederij. Nu museum over de militaire geschiedenis.
NU: 2020. [ naar informatie museum ]
Hier links de situatie Toen en Nu. Schuif met de vingers (telefoon of tablet) of muis (pc) om de foto's ten opzichte van elkaar te verschuiven.
In de oude Smederij is nu een museum gevestigd over de militaire geschiedenis van Ede.
Van Essen kazerne | nu: wooncomplex
TOEN: onbekend
NU: 2020
NU: 2021.
Bergansius kazerne | nu: wooncomplex
TOEN: onbekend
NU: 2020
Elias Beeckman kazerne | nu: wooncomplex voor ouderen
TOEN: onbekend - NU: 2020
Simon Stevin kazerne | nu: wooncomplex
TOEN: onbekend
NU: 2021
Militaire tehuizen | ontspanningscentra defensie
Protestants Militair Tehuis | Maanderweg | afgebroken
Het pand links naast het Tehuis staat er nog. Hier zit 'Koenders naaimachines' in.
TOEN: circa 1900.
NU: 2021.
Protestants Militair Tehuis | Kazernelaan | afgebroken
In dit gebouw heeft jaren het restaurant Pizza&Pizza gezeten. Inmiddels is het afgebroken.
TOEN: onbekend.
NU: 2021. Tijdelijk een vestiging van het Leger des Heils. Was tot voor kort een pizzarestaurant en in 2021 slaapplaats voor thuislozen. Is inmiddels gesloopt voor de aanleg van de Parklaan (en voor het uitzicht van de Veluwse Proeftuin).
Katholiek Militair Tehuis | Stationsweg | afgebroken
Rondom de katholieke kerk stonden vroeger meerdere RK-gebouwen, zoals een pastorie, de Padbergschool en het Militaire Tehuis. Alleen de kerk en de pastorie staan er nog, nabij de Keetmolen aan de Stationsweg.
TOEN: 1921. Eerste RK Militaire Tehuis aan de Prins Bernardlaan (vlak achter de RK Kerk). Gebombardeerd in 1944 en hier niet meer opgebouwd. Bron: Gemeentearchief Ede.
Locatie van het na-oorlogse Militaire Tehuis aan de Stationsweg
TOEN: 1955. Nieuwe Militaire Tehuis, nu aan de Stationsweg en pal naast de RK Kerk St Antonius van Padua. Bron: Gemeentearchief Ede.
TOEN: 1965. Interieur. Bron: Gemeentearchief Ede.
TOEN: 1962. Helemaal rechts de RK Kerk St Antonius van Padua. Bron: verzameling Kees de Heij.
NU: 2021.