Urban Oasis (1991)| Lucien den Arend | land art in de Rietkampen

Het kunstwerk is een spannend geheel van een vijver, kade, muren, trappen en een brug. Je kunt erboven lopen, maar ook onderlangs. De bomen rondom en in de vijver maken deel uit van het kunstwerk. Naar Wikipedia-pagina [ Lucien den Arend ]. Naar website van de [ kunstenaar zelf ].


Video en 360-graden rondkijken

Video van het project uit 2016. (c) Lucien den Arend.
YouTube: https://www.youtube.com/c/LuciendenArendLandArt/videos 

Je kunt dit beeld 360-graden draaien met je vinger, mousepad of muis. Onderaan kun je kiezen uit zes verschillende beelden.
(c) Allard Bijlsma | november 2022.


Foto's | 2022


Reactie van de maker: Lucien den Arend | 2022

November 2022 had ik via e-mail contact met de maker, die al lang in Finland woont. Ik stuurde hem een reeks foto's die ik ervan had gemaakt en vroeg hem meer over het kunstwerk. Hij reageert met:

"De bomen beginnen aardig vorm te krijgen en de luchtwortels tekenen zich af. Ik ben heel benieuwd hoe die zich verder gaan ontwikkelen. Ik zie dat de fontein – één boomafstand verder de vijver in – is uitgezet voor de winter. Eigenlijk had ik dat bedoeld als een subtiel borrelende bron – een soort wel - om de rust van deze plek te benadrukken. Op feestdagen zou men hem dan kunnen laten spuiten. De kaders van het kunstwerk zijn de betonnen wanden, traptreden, de rij moerascipressen en het talud aan het einde van de rij.

Begin jaren negentig was er hevig protest van bewoners toen de betonelementen afgeladen werden – dit omdat ze meters hoog waren en voorlopig op de hoger gelegen begane grond geplaatst werden om vervolgens meters lager met hun voet in de bodem van de waterpartij te plaatsen. Al gelijk dook de pers erop met koppen “Berlijnse Muur”. Er werd toen een voorlichtingsavond belegd, waar ik aan de hand van dia’s vertelde over mijn ontwerp, moerascipressen en andere projecten van mij. Gelukkig werd mijn voordracht met applaus beloond. Maar enige tijd later was er een mevrouw die vond dat er op de muur een metalen T-profiel moest komen zodat waaghalzen er niet op zouden kunnen lopen. Dat terwijl er heel veel muren in Nederland zijn waarop die niet zitten – ik ken er geen. De wanden voldeden trouwens qua bouwvoorschriften aan de wettelijke hoogte. Het dossier over die strip (want ik was fel tegen) is dikker geworden dat die van de opdracht zelf. Een gesprek met de wethouder heeft niet mogen baten. Rond die tijd maakte ik ook https://www.denarend.com/works/environmental/dirksland/bridge/index.htm."