1944 | bombardement op Ede

In dit onderdeel aandacht voor onderwerpen die met de geschiedenis van de periode van de tweede wereldoorlog (1940-1945) te maken hebben.
In diverse musea wordt aandacht besteed aan Ede tijdens de WO II: [ naar overzicht musea ]. Zie ook de pagina [ 'Hoe zat dat"- bombardement ]. Alle recente foto's: (c) Allard Bijlsma.


Bombardement Parkweg | 1944

De bombardementen werden uitgevoerd door de Geallieerde strijdkrachten, bij aanvang van de slag om Arnhem tijdens operatie Market Garden. 's Ochtends werd het bombardement uitgevoerd door de USAAF en 's middags door de RAF. Aan het middagbombardement deden ook een Nederlands en Frans squadron mee. Het doel waren de kazernes ten oosten van Ede. Door het slechte zicht kwamen veel bommen verkeerd terecht. Hierbij vielen in totaal 69 doden. Gewonden en daklozen werden na het bombardement opgevangen in de toenmalige basisscholen van Ede-Zuid: Koepelschool, Oranje Nassauschool en Zuiderpoort. Het monument bestaat uit drie panelen met erboven een gestileerde vliegtuigvleugel waarin bommenwerpers zijn weergegeven.


Bombardement 1944 | getroffen locaties

Verlengde Parkweg

Schoolstraat (nu: locatie gemeentehuis)

RK Kerk aan de Padbergweg


Duitse wraakactie | 18 september

Tijdens de luchtlandingen van Operatie Market Garden op de hei bij Ede hadden beide dames de hele dag in de schuilkelder gezeten. Toen het rustiger werd, wilden ze voor het ingaan van de avondklok nog snel een luchtje scheppen. Daarbij liepen de vrouwen recht in een Duitse patrouille. Die was erop uitgestuurd nadat de nabijgelegen kazerne was geplunderd. Eén plunderaar werd gepakt door een Duitse soldaat, maar zijn geweer was verdwenen. Dat was voor de Duitsers aanleiding om de patrouille uit te sturen en die stuitte op de twee vrouwen. De vrouwen doken achter een bosje en daarop is door de Duitsers gevuurd. Mevrouw de Mildt was direct dood, mevrouw Teljer (was zwanger) heeft nog even geleefd.

Dit herinneringsbankje is te vinden op de hoek van de Eikenlaan met de Klinkenbergerweg.

Zie ook de pagina [ 'Hoe zat dat"- bombardement ].


Herdenking bombardement