https://www.canva.com/design/DAFbwcNzGiQ/Id8mZ6lpFQWwyLn_8afiZw/edit?utm_content=DAFbwcNzGiQ&utm_campaign=designshare&utm_medium=link2&utm_source=sharebutton

Het eeuwenoude landgoed Kernhem is de afgelopen eeuwen steeds verder versnipperd geraakt. Gelukkig zijn er mooie delen bewaard gebleven. Om te wandelen is dit veruit het meest interessante stukje Ede. De gemeente Ede probeert rond het landgoed delen op elkaar aan te sluiten en bepaalde functies te verplaatsen, zodat deze delen weer groen en landelijk kunnen worden. Je kunt in het gebied goed wandelen en fietsen.

Huize Kernhem (1) herbergt exposities, bij het Koetshuis (2) kun je (pannenkoeken) eten en bij (3) liggen nog enkele landgoedboerderijen, waarvan het Bouwhuis een winkel met versproducten heeft. Volg je de Doesburgermolenweg naar het noorden, dan kom je al snel bij de deze zeer oude standerdmolen (4). Wandel je het Edese Bos in, dan vind je bij (5) een oud doolhof uit 1735 van de heren van Kernhem.  Op het landgoed heb je een heuveltje waarop vroeger een theehuis stond. Het heeft de naam Hanenburg (6) en daarnaast is een diepte met de naam Vissekom (7). De kruidentuin (8) en boomgaard (9) zijn eind 20e eeuw aangelegd en dus historisch niet interessant. Vanaf (10) heb je een mooi uitzicht op het landgoed en het huis. Van alle genoemde objecten zijn hieronder foto's te zien. Alle foto's: (c) Allard Bijlsma, tenzij anders vermeld.  Basiskaart: openstreetmap.org.


Het Huis (1)


Diashow Huis Kernhem (1)

Klik op een foto voor een vergroting en een diashow. Foto's: 2019-2021.

Geschiedenis van Kernhem (1)

De graven van Gelre bouwden van de 12e tot en met de 14e eeuw diverse versterkingen langs de grenzen met het Sticht Utrecht. De burcht Kernhem was er een van. In 1426 werd Udo de Booze als leenman van Kernhem aangesteld door de toenmalige hertog van Gelre Arnold van Egmont. Nadat dat de leengoederen erfelijk werden, kwam Kernhem in handen van de families Van Arnhem, Van Wassenaer Obdam en later Van Heeckeren van Wassenaer en Bentinck. Het huidige Huis Kernhem is van 1803 en gebouwd in neoclassicistische stijl. Het is gebouwd op de fundamenten van de oorspronkelijke burcht. Boven de hoofdingang bevindt zich een gevelsteen met een alliantiewapen van de Van Wassenaers en Van Renesses, aangebracht naar aanleiding van een huwelijk tussen beide geslachten. In de 19e eeuw huisvestte Kernhem de kostschool voor 'aanzienlijke jongedames' van Anna Maria Moens. Moens bracht hun vaderlandsliefde, moederlijke liefde, godsdienstzin en huwelijkstrouw bij. Bron: Wikipedia.


Kom je met de auto, dan kun je bij (2) gratis parkeren. Klik voor [ Google Maps ]
Coördinaten: 52°03'12.3"N 5°39'25.0"E   Adres: Kernhemseweg 7, 6718 ZB Ede


Huize Kernhem

Koetshuis en boomgaard

De Slijpkruik


Geschiedenis van Kernhem (2)

Het huis werd bewoond tot 1968. In 1970 werd het door barones Bentinck verkocht aan de gemeente Ede. Om verbetering in de uiterst vervallen staat te brengen was een grote restauratie noodzakelijk. Het ontbreken van bouwtekeningen bemoeilijkte dit karwei. Door verlaging van het grondwaterpeil is het huis verzakt. Dit is duidelijk te zien vanaf de Doolhoflaan. Sinds de jaren negentig van de 20e eeuw is de benedenverdieping van het Huis Kernhem in gebruik voor het sluiten van huwelijken, voor kunstexposities en voor muziekuitvoeringen. Sinds 1994 bestaat de Stichting Kernhem die met het beheer is belast. Het doel van deze stichting is "bevordering van culturele activiteiten in en om Huis Kernhem en dit in de meest uitgebreide zin van het woord". Naast het huis ligt een grote kruidentuin. Het koetshuis is in gebruik als pannenkoekenhuis. Bron: Wikipedia.


Boomgaard (9)

In de boomgaard wordt geprobeerd oude rassen weer op te kweken.

Kruidentuin (8)

De kruidentuin is (pas) aangelegd in 1992 en is vrij toegankelijk. De kruidentuin is een verzamelplaats van oude kruiden en gewassen en is bedoeld om vergeten soorten te bewaren en te laten zien.