26. Edese Bos en Doolhof | Mooi Ede

Na de Sijsselt is het Edese Bos het oudste bosgebied van Ede. Het wordt doorsneden door de Apeldoornseweg (N304). Een deel is gereserveerd als honden-losloopgebied (1). Door dit deel loopt een MTB-route. Bij (2) vind je het Doolhof en de Bloedsteen (2), aan het einde van de Doolhoflaan, die hoort bij Landgoed Kernhem (4). Hier is ook een MTB-route voor kinderen te vinden en een begraafplaats. Het Edese Bos wordt door het bedrijf Vitens gebruikt als waterwingebied (3). Het bos is vrij toegankelijk. Er lopen diverse verharde fietspaden doorheen, langs de Koeweg (5) en De Kreelseweg (6).  Deze paden komen beiden uit op de Eder Heide. Op meerdere plekken zijn historische bankjes te vinden. Alle foto's: Allard Bijlsma. Basiskaart: openstreetmap.org.


Het Edese Bos

Hondenlosloopgebied (1)

De Koeweg (5). Loopt richting Eder Heide.


Doolhof en Bloedsteen

Het Doolhof (uit 1735) en de Bloedsteen (2) zijn te vinden aan de Doolhoflaan, vlak bij de N304. In zowel 2014 als in 2024 is het grondpatroon van het Doolhof aangepakt, waardoor het nu beter te herkennen is. Ook is er een nieuw informatiebord geplaatst.

Helemaal aan het einde van dit pad ligt de Bloedsteen (2). Ver achter ons ligt Huize Kernhem.

Het heuveltje in de verte heet 'Gravenbergje' en is een grafheuvel en tevens een restant van het Doolhof uit 1735. In dit gebied speelt het verhaal zich af van 'Suske & Wiske het Het Witte Wief'.

Op deze foto uit het Actueel Hoogtebestand Nederland is het grondpatroon van het doolhof goed te herkennen. De bult in het midden is een grafheuvel. Links is de Doolhoflaan richting Huize Kernhem.


Bankjes Bentinck en de Bondt 

Deze bankjes zijn te vinden in het Edese Bos, ter hoogte van de loopgraven op de Eder Heide (5 nabij heide).


Doolhof en Bloedsteen

Bankje Bor de Bondt


Broedgebied vogels

Het Edese Bos hangt vol met nestkastjes, voor allerlei soorten van vogels. Vrijwilligers controleren jaarlijks de kastjes op wat erin broedt en zorgen dat de kastjes regelmatig worden leeggemaakt. Dode bomen worden getopt, waarna de stam blijft staan voor spechten die er hun nestholte in maken. Ook vleermuizen maken gebruiken van dode bomen met holtes.