91. Wageningse uiterwaarden  |  Mooi rond Ede

In de Wageningse Bovenpolder is het heerlijk wandelen en picknicken en (water)vogels spotten. Bij hoog water loopt dit gebied vol met water en het wordt dan deels afgesloten. De Bovenste Polder beneden Wageningen, beter bekend als de Wageningse uiterwaarden, wordt voortaan natter. Waterschap Vallei en Veluwe, die het waterpeil beheert, zet de inlaat bij hoog water eerder open. Bij de Pabstendam, waar de uiterwaarden leeglopen, zorgt aanpassing van de stuw voor een 50 cm hoger blijvend peil. De nattere omstandigheden zorgen ervoor dat de rietmoerassen met hun bijzondere vogels en amfibieën zich beter kunnen ontwikkelen. Bij Lexkesveer kun je een veerpontje over de Nederrijn nemen. Tip: met het veer bij Rhenen kun je terug. Wandeling van Staatsbosbeheer: [ klik hier ]. Alle foto's: (c) Allard Bijlsma.


De uiterwaarden


Uitzicht vanaf arboretum Belmonte

Aan de bovenrand van de stuwwal loopt een lange-afstandspad. Je passeert daarbij hotel Wageningse Berg (met terras met mooi uitzicht) en Arboretum Belmonte. De foto's heb ik genomen vanuit het arboretum.


Lexkesveer

Het Lexkesveer is de veerverbinding tussen Wageningen en Randwijk over de Nederrijn. De veerverbinding bestond al in de Middeleeuwen. Gezien het feit dat aan de noordkant vanuit het veer een prehistorische route over de flank van de Veluwe verder naar het noorden loopt (via de Holleweg en de Diedenweg), valt op te maken dat bij het Lexkesveer mogelijk vroeger al een doorwaadbare plaats door de rivier bestond. Bij het Lexkesveer lagen aan de Wageningse kant vóór de Tweede Wereldoorlog ook een hotel en een zwembad. Tevens staat aan die zijde het oude veerhuis (1891) er nog. Bron: Wikipedia. Voor vaarinformatie: [ klik hier ]. Voor een kaart met alle veerponten: [ klik hier ].