Het Depot in Wageningen herbergt één van de grootste beeldenverzamelingen van Nederland. De collectie is verdeeld over drie gebouwen en twee grote tuinen, waarvan één een arboretum is. Alle onderdelen zijn gratis toegankelijk en geopend van donderdag t/m zondag. Ideaal te combineren met een wandeling door het Arboretum De Dreijen. Na afloop of tussendoor kun je (vegetarisch en veganistisch) lunchen of een kop koffiedrinken in het inpandige restaurant Linnaeus, genoemd naar de bekende plantkundige Carl Linnaeus. Vanuit het restaurant heb je een mooi uitzicht over het arboretum. Meer over Het Depot [ kijk hier ].
Hoofdgebouw en restaurant
Het gebouw
De collectie
Tentoonstellingen
Arboretum De Dreijen
Het arboretum
Het meest aansprekende deel van dit gebouw, de Banaan, is van de hand van architectenbureau Mecanoo. Het complex was een voormalig botanisch onderzoekscomplex van de Universiteit van Wageningen. In dit deel zijn de entree, een winkel, diverse zalen en ook een concertzaal opgenomen. Architect Bas van Hille heeft hier in 2012 een moderne tentoonstellingsvleugel van gemaakt. Hierin is ook restaurant Linnaeus opgenomen. Toegang is gratis. Bij binnenkomst word je opgevangen en de weg gewezen.
Uitleg bij de kaart (Wageningen): (0)= ingang en parkeerterrein, (1)= arboretum De Dreijen, (3)= gebouw De Peppel, (4)= villa Hinkeloord, (5)= restaurant Linnaeus, (6)= arboretum Belmonte (Wageningse Berg).
Villa Hinkeloord
De villa
De tuin
Collectie Eja Siepman
Moderne aanbouw
In deze villa uit 1855 is Het Depot begonnen. Pas later is het huidige hoofdgebouw erbij betrokken. Aan het oude gebouw is een nieuwe vleugel toegevoegd. Bij de villa is een parkachtige tuin, waarin ook veel beelden staan. Villa Hinkeloord herbergt de vaste collectie van beeldhouwster Eja Siepman. In de kelder zijn wisselende tentoonstellingen. Toegang is gratis. Om binnen te komen moet je even aanbellen.
Gebouw De Peppel
Het gebouw | voormalige bibliotheek
Interieur
Vaste tentoonstelling | Emile van der Kruk
Deze voormalige bibliotheek herbergt een permanente tentoonstelling van beeldhouwer Emile van der Kruk. De naam verwijst naar de populier: een boom en een houtsoort waarin Emile van der Kruk het liefste werkt. In het gebouw worden ook groepen leerlingen ontvangen. Toegang is gratis. Om binnen te komen moet je even aanbellen.