De militairen die vanaf begin 20e eeuw in Ede gelegeerd werden, woonden in de daarvoor ingerichte kazernes. In 1905 diende Kapitein Van Stolk een verzoek in voor de bouw van onder andere tien dubbele woningen voor getrouwde militairen. Voor hen worden dubbelwoningen gebouwd, aan de toenmalige Infanterielaan. In 1950 waren alle militairen hier verdwenen en werden de huizen vergeven aan Indische militairen, die uit het toenmalige Nederlands Indie terugkeerden. Het woord 'kampong' komt oorspronkelijk uit het Maleisisch en het betekent zoiets als 'een omheind erf' of 'een verzameling woningen die zichtbaar door een omheining bij elkaar horen'. Een aantal van deze dubbelwoningen staan er nog steeds, bijvoorbeeld aan de huidige Klinkenbergerweg en de Artillerielaan. Bij de bouw van de Klinkenberg verdwenen diverse blokken van deze huizen. Alle foto's: (c) Allard Bijlsma.
Historie
Tot de jaren '70 was de Klinkenbergerweg een onooglijk weggetje en nog niet doorgetrokken richting de spoorlijn. Waar deze huizen stonden, stond tot 2022 het ouderencomplex de Klinkenberg.
Uitleg bij de kaart:
Blauw= nog bestaande officierswoningen.
Rood= verdwenen woningen.
(1)= het in 2022 afgebroken ouderencentrum De Klinkenberg.
Architectuur
De daken hebben als afdekking planken (windveren) met daarboven houten pirons (punten).
Interieur
De woningen waren origineel heel klein en de meeste zijn daarom uitgebouwd (links). In de woningen zijn nog wel originele elementen bewaard gebleven (deur en schouw).