01c. Hanenburg en de Vissenkom  |  Landgoed Kernhem

Het eeuwenoude landgoed Kernhem is de afgelopen eeuwen steeds verder versnipperd geraakt. Gelukkig zijn er mooie delen bewaard gebleven. Om te wandelen is dit veruit het meest interessante stukje Ede. De gemeente Ede probeert delen op elkaar aan te sluiten en bepaalde functies te verplaatsen, zodat deze delen weer groen en landelijk kunnen worden. Je kunt in het gebied goed wandelen en fietsen.

Huize Kernhem (1) herbergt exposities, bij het Koetshuis (2) kun je (pannenkoeken) eten en bij (3) liggen nog enkele landgoedboerderijen, waarvan het Bouwhuis een winkel met versproducten heeft. Volg je de Doesburgermolenweg naar het noorden, dan kom je al snel bij de deze zeer oude standerdmolen (4). Wandel je het Edese Bos in, dan vind je bij (5) een oud doolhof uit 1735 van de heren van Kernhem.  Op het landgoed heb je een heuveltje waarop vroeger een theehuis stond. Het heeft de naam Hanenburg (6) en daarnaast is een diepte met de naam de Vissenkom (7). De kruidentuin (8) en boomgaard (9) zijn eind 20e eeuw aangelegd en dus historisch niet interessant. Vanaf (10) heb je een mooi uitzicht op het landgoed en het huis. Van alle genoemde objecten zijn hieronder foto's te zien. Alle foto's: (c) Allard Bijlsma.  Basiskaart: openstreetmap.org.


Hanenburg

Ten westen van het Huis bevindt zich een kuil met water die de Vissenkom wordt genoemd en een heuvel, omringd door een gracht, genaamd de Hanenburg die in voorchristelijke tijd mogelijk dienstdeed als zonneobservatorium. Het gebied werd in 1500 voor Chr. al bewoond door onze voorouders. In die tijd vonden er op deze krachtplaats al rituelen en inwijdingen plaats.


Hanenburg in de zomer

Hanenburg in de herfst


De Vis(se)kom (7)

Eind jaren '80 werden de tuinen rond het huis opgeknapt en werd ook de vijver 'De Vis(se)kom' in ere hersteld. 



Wildwal en uitzicht punt (10)

De wildwal had tot doel het grote wild uit het Edese Bos weg te houden van de akkers rond Kernhem.